Μέσα από το πρόγραμμα του ΕΟΤ «Διαδρομές του Αποστόλου Παύλου», που όμως έχει «κολλήσει» από το 2008
Η αρχαιολόγος κ. Ε. Μαρκή καλεί βουλευτές, αντιπεριφερειάρχη, δήμαρχο και λοιπούς παράγοντες να ενδιαφερθούν άμεσα για την όλη υπόθεση
Αρχαιολογικούς χώρους της Β.Πιερίας επισκέφθηκε το Σάββατο 27/11 κλιμάκιο φιλολόγων με επικεφαλής τις σχολικές συμβούλους Π.Τζιώκα & Ν.Κουντουρά
Σοβαρές προϋποθέσεις για αναβάθμιση αρχαιολογικών χώρων και προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού έχει η Βόρεια Πιερία (δήμος Πύδνας – Κολινδρού), εφόσον όμως υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον από τους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες, όπως δήλωσε προχθές η Δρ. αρχαιολόγος κ. Ευτέρπη Μαρκή, επίτιμη προϊσταμένη σήμερα της 9ης εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων και ανασκαφέας χώρων της Αρχαίας Πύδνας.
Κατά την κ. Μαρκή, η Βόρεια Πιερία έχει ακόμη σήμερα την ευκαιρία να εξασφαλίσει θρησκευτικό τουρισμό μέσα από πρόγραμμα του ΕΟΤ υπό τον τίτλο «διαδρομές του Αποστόλου Παύλου», σύμφωνα με το οποίο πρόγραμμα χιλιάδες προσκυνητές θα έρχονται στο Μακρύγιαλο ακολουθώντας τα ίχνη του Αποστόλου Παύλου, διερχόμενοι από Φιλίππους και Θεσσαλονίκη.
Οι δηλώσεις της κ. Μαρκή έγιναν στο πλαίσιο επίσκεψης φιλολόγων της Πιερίας στις Λουλουδιές Κίτρους, στην Αρχαία Πύδνα, στο Μακρύγιαλο και τη Μεθώνη, προκειμένου να ενημερωθούν για την ιστορία και τα ευρήματα των αρχαιολογικών χώρων της Βόρειας Πιερίας.
Ο εκπαιδευτικός Π. Παπαγεωργίου
Ως προς την επίσκεψη φιλολόγων σε αρχαιολογικούς χώρους του καλλικρατικού δήμου Πύδνας – Κολινδρού, ο κ. Πάρις Παπαγεωργίου, εκπαιδευτικός - φιλόλογος στο 3ο λύκειο Κατερίνης, που συνεργάζεται με το γραφείο σχολικών συμβούλων Πιερίας και με τις συμβούλους φιλολόγων, δήλωσε στην «Τοπική»:
«Υπάρχει ένα πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσα από το οποίο οδηγούμε τμήματα σχολικά σε αρχαιολογικές περιοχές και χώρους και εργαζόμαστε και στα μουσεία.
Για τα προγράμματα αυτά όμως προηγείται κάποια ενημέρωση των καθηγητών που συνοδεύουν τα παιδιά. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχει γίνει κι αυτή η επίσκεψη εδώ. Στη συνέχεια, ανάλογα με το σχεδιασμό κάθε καθηγητή, αναμένεται να έρθουν τάξεις μαθητών και να κάνουν δουλειά, φύλλα εργασίας, προγράμματα εκπαιδευτικά κλπ».
Και εξήγησε ότι η επίσκεψη κλιμακίου φιλολόγων σε αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Πιερίας έγινε από το γραφείο σχολικών συμβούλων - φιλολόγων με ελεύθερη συμμετοχή καθηγητών, κυρίως όμως ήρθαν φιλόλογοι με επικεφαλήγς τις σχολικές συμβούλους, Πηνελόπη Τζιώκα και Νικολίνα Κουντουρά.
Δηλώσεις Ε.Μαρκή για τις Λουλουδιές
Η κ. Ευτέρπη Μαρκή, Δρ. αρχαιολόγος, επίτιμη προϊσταμένη της 9ης εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων και ανασκαφέας του χώρου των Λουλουδιών Κίτρους, λίγο προτού έρθει στο χώρο το κλιμάκιο των φιλολόγων, παραχώρησε δηλώσεις στην «Τοπική» και έκανε έκκληση στο νέο δήμαρχο Πύδνας – Κολινδρού, Ευάγγελο Πολύζο, να συνεχίσει το έργο του απερχόμενου δημάρχου Πύδνας, κ. Δ. Βασιλειάδη.
«Ο αρχαιολογικός χώρος των Λουλουδιών Κίτρους, αυτή τη στιγμή, είναι εγκαταλελειμμένος. Λόγω της μοναδικότητάς του αξίζει μια πολύ καλή αντιμετώπιση.
Χάρη στο ενδιαφέρον του απερχόμενου δημάρχου Πύδνας, Δημήτρη Βασιλειάδη, έχει εγκριθεί από την «Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε.» χρηματοδότηση του στεγάστρου του επισκοπικού μεγάρου και της βασιλικής.
Θεωρούμε υποχρέωση και αναμένουμε από τον καινούργιο δήμαρχο να προωθήσει το έργο. Εμείς θα είμαστε πάντοτε συμπαραστάτες και αρωγοί σε κάθε προσπάθεια για την ανάδειξη του χώρου. Πιστεύουμε ότι ο χώρος το αξίζει.
Ο χώρος αυτός είναι ένα μοναδικό εύρημα για όλη την Ελλάδα όχι μόνο για την Πιερία, γιατί δεν έχει βρεθεί επισκοπικό συγκρότημα ανάλογο στον ελλαδικό χώρο, μόνο στη Μικρά Ασία. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να προωθήσει την ανάδειξή του.
Και σας παρακαλώ να μεταφέρετε αυτή την αγωνία για την ανάδειξη αυτού του συγκροτήματος.
Εδώ απουσιάζει η φροντίδα, η καθημερινή μέριμνα του χώρου. Ο νέος δήμος θα πρέπει να έχει εδώ τακτικά έναν υπάλληλο ο οποίος θα έρχεται, θα κόβει τα χόρτα, θα φροντίζει τον ευπρεπισμό του, ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμο το μνημείο αυτό από σχολεία.
Θεωρώ υποχρέωση των σχολείων και των εκπαιδευτικών να ξέρουν την ιστορία της περιοχής τους και τα μνημεία τους.
Υπάρχει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει εκπονήσει ο σχολικός σύμβουλος 1ης εκπαιδευτικής περιφέρειας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Πιερίας, Νικόλαος Γραίκος. Το πρόγραμμα αυτό είναι εξαιρετικό και θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με λίγα χρήματα, ώστε όλα τα σχολεία, τα δημοτικά της Πιερίας, να επισκέπτονται το χώρο.
Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος θα είναι ξεχορταριασμένος και καθαρός. Και χρειάζεται μόνο ένα αποχωρητήριο και ένα μικρό γραφείο για τον υπάλληλο. Όλα τα άλλα θα γίνουν, γιατί πιστεύω ότι τα στέγαστρα θα χρηματοδοτηθούν, έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα», δήλωσε η κ. Μαρκή.
Δηλώσεις για την Αρχαία Πύδνα
Επίσης, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του κλιμακίου φιλολόγων στην Αρχαία Πύδνα (περιοχή Μακρυγιάλου), η κ. Μαρκή δήλωσε: «Ο αρχαιολογικός χώρος της Πύδνας εντάχθηκε σε πρόγραμμα του ΕΟΤ υπό τον τίτλο: «Διαδρομές του Αποστόλου Παύλου».
Χάρη στη μελέτη που έχει εκπονηθεί, η οποία έχει εγκριθεί μάλιστα από το υπουργείο πολιτισμού, είμαστε έτοιμοι για την αναβάθμιση αυτού του χώρου και την εισαγωγή του σ’ αυτό το μεγάλο θρησκευτικό τουριστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επίσκεψη προσκυνητών από Φιλίππους, Θεσσαλονίκη και Πύδνα, διότι πιστεύουμε ότι από το λιμάνι της Πύδνας ο Απόστολος Παύλος μετέβη στην Αθήνα.
Εγκρίθηκε, λοιπόν, η σχετική μελέτη και εκκρεμούν μόνο δύο μετατροπές που επέβαλε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στα σχέδια που εγκρίθηκαν, ώστε να αρχίσει η ένταξη του έργου.
Δυστυχώς, ενώ είχε ενταχθεί το έργο και είχε ωριμάσει το Σεπτέμβριο του 2008, έκτοτε, επειδή θεωρήθηκε ότι ο χρόνος δεν φτάνει, δεν έχουμε νέα. Και δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα εγκριθεί.
Ελπίζουμε ότι ο νέος δήμαρχος του καλλικρατικού δήμου Πύδνας – Κολινδρού, θα κινήσει το όλο θέμα, γιατί θα αποτελέσει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση του τουρισμού της Βόρειας Πιερίας.http://www.blogger.com/img/blank.gif
Φανταστείτε ότι όλοι όσοι θα συμμετέχουν σ’ αυτό το θρησκευτικό προσκύνημα, θα σταματούν και στο Μακρύγιαλο και θα επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας όπου με παρεμβάσεις μικρής κλίμακας θα είναι δυνατόν να γνωρίσουν όχι μόνο τη διαδρομή του Αποστόλου Παύλου αλλά και το σημαντικό αυτό επισκοπικό μνημείο της βυζαντινής Πιερίας, την επισκοπή Κίτρους».
ΠΗΓΗ : ΗΜEΡHΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ