Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Αναζητείται χρηματοδότηση για τους πολυδιάστατους αρχαιολογικούς χώρους στα Παλιάμπελα



Ο Δήμος Κολινδρού διαθέτει ολοκληρωμένη μελέτη
Ένα βήμα πριν την ένταξή του στο ΕΣΠΑ βρίσκεται το έργο που αφορά τη δημιουργία πολυδιάστατου αρχαιολογικού χώρου στα Παλιάμπελα.

Ένα έργο που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Παλιαμπέλων και της γύρω περιοχής, στην αύξηση της επισκεψιμότητας του, αλλά και στην προστασία του. Ήδη ο Καποδιστριακός δήμος Κολινδρού έχει ολοκληρωμένη μελέτη και αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την μελέτη, στο συγκεκριμένο χώρο θα συγκεντρώνονται πληροφορίες που αφορούν τη γεωργία από τη νεολιθική εποχή όσο και από την πρόσφατη εμπειρία των κατοίκων, σε έναν ενιαίο πρότυπο χώρο που θα προκαλεί όχι μόνο το ενδιαφέρον των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών.

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας διαφορετικός αρχαιολογικός χώρος, καθώς πολλά από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες δείχνουν ότι είναι εφικτή η ανασύνθεση του οικισμού σε μεγάλο βαθμό, όπου οι επισκέπτες δεν θα δέχονται τις πληροφορίες με παθητικό τρόπο , αλλά θα συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το κεντρικό θέμα.

Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή ενός χώρου υποδοχής επισκεπτών και εκθεμάτων με υπόγειο, καθώς και διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου στα Παλιάμπελα. Επίσης, περιλαμβάνει εργασίες πλακόστρωσης από κατεργασμένη πέτρα, ξύλινες περιφράξεις με ειδικές κατασκευές και συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς και κατασκευή γυάλινου στεγάστρου στον περίβολο πάνω από την ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου. Επιπλέον, προβλέπει την ανακατασκευή του πρώην δημοτικού σχολείου Παλιαμπέλων το οποίο βρίσκεται δίπλα στο χώρο ανασκαφών, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του σε χώρους εργαστηρίων ανασκαφών.

Το έργο θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Παλιαμπέλων και στην αύξηση της επισκεψιμότητας του, ενώ θα αναβαθμίσει και τη γύρω περιοχή. Σημειώνεται πως η κατασκευή στεγάστρου θα προστατεύσει σημαντικά το χώρο ανασκαφών από φθορές και καιρικά φαινόμενα, ενώ τα εργαστήρια θα διευκολύνουν την επιστημονική έρευνα.


ΠΗΓΗ ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ