Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε όλοι μια γενικευμένη προσπάθεια απονομιμοποίησης και δαιμονοποίησης ενός νόμιμου καταναλωτικού προϊόντος όπως είναι ο καπνός, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Και ενώ δεν θα διαφωνήσει κανείς με την ανάγκη προστασίας της υγείας των ανθρώπων από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, από την άλλη δεν μπορούμε να δεχθούμε και να συμφωνήσουμε με δογματικού χαρακτήρα βεβαιότητες, με αποσπασματικά – άρα και ατελέσφορα – μέτρα, που δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν για έναν ολόκληρο κλάδο και, ειδικότερα, για τους χειμαζόμενους 15.000 Έλληνες παραγωγούς καπνών ανατολικού τύπου.
Σε τελευταία ανάλυση, θα πρέπει η Ελλάδα να αποφασίσει ποια πολιτική θα ακολουθήσει στο θέμα του καπνού. Θα διολισθήσει σε πολιτικές που θα δαιμονοποιούν τον καπνό, χωρίς παράλληλα να υπάρχει όφελος για τη δημόσια υγεία ή θα στραφεί σε πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τις παράπλευρες οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές ακόμη συνέπειες από μέτρα αβέβαιης ή και μηδενικής αποτελεσματικότητας; Και, εν τέλει, ποιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να συνδυαστεί μια σοβαρή πολιτική προστασίας από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος με μέτρα που θα βασίζονται στην επιστημονική γνώση και θα σέβονται τη θεμελιώδη αρχή της αναλογικότητας;
Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα δογματισμού και διάθεσης δαιμονοποίησης νόμιμου προϊόντος είναι το ερωτηματολόγιο που η αρμόδια Διεύθυνση της Ε.Ε. (DGSANCO) έχει θέσει, από τις 24 Σεπτεμβρίου, σε δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση της Οδηγίας 2001/37/ΕΚ (Οδηγία για τα Προϊόντα Καπνού).
Διαβάζοντας το ερωτηματολόγιο αυτό, οι Έλληνες καπνοπαραγωγοί διαπιστώνουν, για μιαν ακόμη φορά, ότι ορισμένοι γραφειοκράτες της Επιτροπής δεν εννοούν να αντιληφθούν ότι η θέσπιση μέτρων για τα καπνικά προϊόντα, που δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά πηγάζουν από βεβαιότητες δογματικού χαρακτήρα - και, άρα, είναι επικίνδυνες-, θα οδηγήσουν στην πλήρη εξαφάνιση έναν ολόκληρο κλάδο στην Ελλάδα.
Στο κείμενο αυτό, που έχει αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο της Ε.Ε.
http://ec.europa.eu/health/tobacco/consultations/tobacco_cons_01_en.htm,
υπάρχει αναφορά σε πρωτοφανείς ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν, αν τις υιοθετήσουν τα κράτη – μέλη, σε βέβαιο αφανισμό τους 15.000 καπνοκαλλιεργητές στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, στο εν λόγω ερωτηματολόγιο, προτείνονται από την Ε.Ε. ως επιλογές πολιτικής μέτρα όπως τα ομοιόμορφα πακέτα προϊόντων καπνού, η απαγόρευση χρήσης συστατικών στα προϊόντα καπνού, η απαγόρευση έκθεσης των καπνικών προϊόντων στα σημεία πώλησης κ.ά.
Αντιλαμβάνεται ευχερώς κανείς τη σοβαρότητα των θεμάτων αυτών για την Ελλάδα και για έναν ολόκληρο κλάδο στον οποίο απασχολούνται χιλιάδες οικογένειες. Αν περάσουν αυτές οι ακραίες προτάσεις σε επίπεδο Οδηγίας, θα διαμορφωθεί ένα αρνητικότατο πλαίσιο για τον καπνό στην Ε.Ε. και την Ελλάδα για τα επόμενα 15 τουλάχιστον χρόνια. Δεν πρόκειται περί κινδυνολογίας, αλλά για μια πραγματικά επικίνδυνη και αμείλικτη πραγματικότητα, που μας ώθησε να ζητήσουμε με επιστολή μας από τους κ.κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας να λάβουν υπόψη τις θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και να συμμετάσχουν στη δημόσια αυτή διαβούλευση, υπερασπιζόμενοι τα Ελληνικά συμφέροντα.
Επειδή, όμως, δεν αρκεί η συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση μόνον της ΠΑΣΕΓΕΣ ή και των αρμόδιων Υπουργείων, αλλά και η συμμετοχή όλων των Ελλήνων καπνοπαραγωγών, σας προσκαλώ να μετάσχετε μαζικά, ο κάθε καπνοπαραγωγός, τα μέλη της οικογένειάς σας και οι φίλοι σας στη δημόσια αυτή διαβούλευση (προθεσμία : 17 Δεκεμβρίου 2010), για να στείλουμε ένα δυναμικό και βροντερό μήνυμα στους γραφειοκράτες των Βρυξελών ότι τέτοιου είδους ακραία μέτρα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς. Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν θα πρέπει να περιμένουμε μόνον από κάποιους άλλους να δράσουν για εμάς. Ας αντιδράσουμε τώρα, γιατί μετά μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά…
Υ.Γ.:
1. Επειδή το ερωτηματολόγιο και το συνοδευτικό του κείμενο είναι στα Αγγλικά, μπορείτε να βρείτε τη μετάφρασή τους στα Ελληνικά στον ιστότοπο της ΠΑΣΕΓΕΣ (www.paseges.gr)
2. Μπορείτε να γράψετε τα σχόλιά σας στις διάφορες ερωτήσεις του ερωτηματολογίου και στα Ελληνικά.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.
Ερ. 1 : Επέκταση Οδηγίας
Δεν συντρέχει κανένας λόγος να επεκταθεί περαιτέρω η θεματολογία της εν λόγω Οδηγίας.
(Yes èNo change).
Ερ. 2 : Προϊόντα χωρίς νέφος καπνού
Επειδή υπάρχουν έγκυρες επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι το προϊόν snus (καπνός που μασιέται) προκαλεί λιγότερες βλάβες στην υγεία απ’ό,τι τα συμβατικά τσιγάρα, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η άρση της απαγόρευσής του, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα εμπορική διέξοδο για τα ελληνικά καπνά.
(Yes èLifting the ban on snus).
Ερ. 3 : Ενημέρωση καταναλωτών
Διαφωνούμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο με την υιοθέτηση ομοιόμορφων πακέτων στα τσιγάρα (plain packaging), γιατί ένα τέτοιο μέτρο θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους καπνοκαλλιεργητές, αλλά και το σύνολο των εμπλεκομένων στη βιομηχανία του καπνού. Παράλληλα, θα πληγούν τα κρατικά έσοδα και δεν θα υπάρξει κανένα όφελος για την υγεία των πολιτών, αφού τα τσιγάρα θα γίνουν φτηνότερα, λόγω του ανταγωνισμού των εταιρειών, με συνέπεια να καταστεί ασύμφορη η χρησιμοποίηση των μοναδικής ποιότητας, αλλά και ακριβών, ελληνικών καπνών που χρησιμοποιούνται κατά βάση στην παρασκευή των ακριβών τσιγάρων. Το ίδιο θα συμβεί αν υιοθετηθούν υπερμεγέθεις εικόνες – προειδοποιήσεις υγείας, όταν έχουν όλοι γνώση, ειδικότερα οι καπνιστές, ότι καπνίζοντας μπορεί να βλάπτεται η υγεία τους.
(No è No change).
Ερ. 4 : Τρόπος έκθεσης και καταγραφής των συστατικών
Δεν νομίζουμε ότι η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο Ε.Ε. Αντίθετα, θα ήμασταν σύμφωνοι με τη θέσπιση ενός ομοιόμορφου μοντέλου συστατικών σε επίπεδο Ε.Ε.
(No è Establish a common compulsory reporting format).
Ερ. 5 : Ρύθμιση συστατικών
Αν και εκφράζουμε τη συμφωνία μας με τη ρύθμιση των συστατικών στο επίπεδο της Ε.Ε., διαφωνούμε απόλυτα με κάθε προσπάθεια ρύθμισης των συστατικών που θα βασίζεται στην υποκειμενική «ελκυστικότητα» και όχι σε αντικειμενικά επιστημονικά στοιχεία, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα, έως σήμερα τουλάχιστον, και άρα δεν συντρέχει λόγος να τροποποιηθεί το εν ισχύι σχετικό κείμενο της Οδηγίας.
(No è No change).
Ερ. 6 : Πρόσβαση
Οι προτεινόμενες απαγορεύσεις, ιδιαίτερα δε η απαγόρευση τοποθέτησης τσιγάρων στα σημεία λιανικής, είναι ακραίες και χωρίς τεκμηριωμένο όφελος για την υγεία. Αντίθετα, θα πληγούν το εμπόριο και η καπνοκαλλιέργεια, γιατί, όπως εξηγήσαμε και παραπάνω στην περίπτωση θέσπισης «ομοιόμορφων πακέτων», θα υπάρξει ανταγωνισμός των εταιρειών στην τιμή, με αποτέλεσμα να μην αγοράζονται τελικά τα ελληνικά καπνά.
(No è No change).
Τζανέτος Καραμίχας