Από το μακρινό 1968 διενεργείται ο έλεγχος φύλου στις αθλήτριες. Παλιότερα χρειαζόταν δείγμα σιέλου ή τρίχα μαλλιών, αλλά τώρα η «ετυμηγορία» προκύπτει ούτως ή άλλως από το ντόπινγκ κοντρόλ.
Αν εμφανιστούν δύο χρωμοσώματα Χ, αποσύρονται καταγγελίες, βουλώνουν στόματα και καταπίνονται γλώσσες Αν, όμως, φανεί ένα Χ και ένα Υ (ανδρικό γνώρισμα), «γκρεμίζονται» ερμαφρόδιτες καριέρες.
Τώρα όλοι ζητούν να υποβληθούν σε ανάλογο έλεγχο και δύο παίκτριες της εθνικής ομάδας της Ισημερινής Γουινέας που προκρίθηκε στο Μουντιάλ Γυναικών της Γερμανίας (θα διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι).
Σύμφωνα, άλλωστε, με τις καταγγελίες της Νιγηρίας (ομάδα που αποκλείστηκε από τα τελικά της διοργάνωσης), οι αδερφές Σαλιμάτα (φωτό) και Μπιλινγκουίσα Σιμπόρε είναι άνδρες Με αφορμή λοιπόν αυτές τις παίκτριες, παραθέτουμε παραδείγματα αμφιλεγόμενων -ως προς τη σεξουαλική τους φύση- αθλητριών.
ΝΤΟΡΑ ΡΑΤΙΕΝ
Ο Χέρμαν, που εξαναγκάστηκε να γίνει Ντόρα. Η ερμαφρόδιτη Γερμανίδα διέθετε τόσο ανδρικά όσο και γυναικεία γεννητικά όργανα (όλα σε ατροφία) και ύστερα από πίεση των ναζί αποδέχτηκε τη θηλυκή φύση της. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες μάλιστα του Βερολίνου το 1936 -πριν ακόμη αποκαλυφθεί αυτή η ιστορία- συμμετείχε στο αγώνισμα του ύψους και κατέλαβε την 4η θέση με 1,58, μόλις δύο εκατοστά κάτω από την καλύτερη επίδοση.
ΙΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑΜΑΡΑ ΠΡΕΣ
Τη δεκαετία του 1960 οι αδελφές Πρες από τη Σοβιετική Ενωση είχαν μετατρέψει σε οικογενειακή υπόθεση τις διακρίσεις στο στίβο. Το 1960 στη Ρώμη η Ιρινα είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 80 μ. εμπόδια, ενώ η Ταμάρα χρυσό στη σφαιροβολία και ασημένιο στη δισκοβολία. Η ίδια πέτυχε το 1964 στο Τόκιο το χρυσό νταμπλ στα αγωνίσματά της, ενώ η Ιρινα αρκέστηκε στην 4η θέση. Ολες αυτές οι επιτυχίες πάντως τροφοδότησαν φήμες για το κατά πόσο είναι γυναίκες. Φήμες που έγιναν βάσιμες υποψίες από το 1968, καθώς οι δύο αδερφές εξαφανίστηκαν από το χάρτη μόλις ανακοινώθηκε ότι θα διενεργείται έλεγχος φύλου στις διεθνείς διοργανώσεις Πόσο τυχαίο μπορούσε να ήταν αυτό;
ΕΒΑ ΚΛΟΜΠΟΥΚΟΦΣΚΑ
Ηταν μέλος της πολωνικής ομάδας 4Χ100 μ. Γυναικών που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο το 1964 σημειώνοντας μάλιστα νέο παγκόσμιο ρεκόρ (43.6). Τρία χρόνια αργότερα, όμως, το Σεπτέμβριο του 1967 υποβλήθηκε σε έλεγχο φύλου που κατέδειξε ότι είναι περισσότερο άνδρας παρά γυναίκα Το χρυσό μετάλλιο της Πολωνίας δεν επιστράφηκε, αλλά διαγράφηκε από τα αρχεία το παγκόσμιο ρεκόρ εκείνης της ομάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΙΝΟ
Το 1985 μετέβη στην Ιαπωνία για να συμμετάσχει σε Παγκόσμιους Πανεπιστημιακούς Αγώνες (εμπόδια), ωστόσο μετά τον έλεγχο φύλου οι διοργανωτές τη συμβούλευσαν να επικαλεστεί τραυματισμό και να αποχωρήσει Εκείνη πάντως ήταν σίγουρη για τη γυναικεία της φύση και συνέχισε να προπονείται το επόμενο διάστημα. Κατέθεσε μάλιστα και ένσταση (παρότι στο μεταξύ η ομοσπονδία την απέβαλε και από την ισπανική ομάδα) και εν τέλει δικαιώθηκε, αφού αποδείχθηκε ότι ο οργανισμός της απλώς είχε εκκρίνει υψηλή τεστοστερόνη.
ΚΑΣΤΕΡ ΣΕΜΕΝΙΑ
Οι φωνές αμφισβήτησης του φύλου της εξελίχθηκαν σε κραυγές μετά τη νίκη της στον τελικό των 800 μ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2009. Η 19χρονη σήμερα Νοτιοαφρικανή ντρεπόταν να πάει στην απονομή του χρυσού μεταλλίου (πείστηκε την τελευταία στιγμή), ενώ για χάρη της ξέσπασε στην πατρίδα της εμφύλιος μεταξύ κυβέρνησης και ομοσπονδίας στίβου. Αυτή η αφόρητη πίεση την οδήγησε μάλιστα και σε απόπειρα αυτοκτονίας. Το γενετικό τεστ, πάντως, απεφάνθη «γυναίκα» και η Κάστερ επέστρεψε στη δράση το περασμένο καλοκαίρι.
ΚΑΪ ΑΛΟΥΜΣ
Αυτή κι αν είναι ιδιαίτερη περίπτωση Για δύο σεζόν (2008-09 και 2009-10) έπαιξε μπάσκετ στο γυναικείο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ με το Τζορτζ Ουάσινγκτον, αλλά φέτος κατ’ επιλογή της ξεκίνησε τη σεζόν στο ανδρικό! Είχε, άλλωστε, αυτό το δικαίωμα από τη στιγμή που είναι ερμαφρόδιτη. Εσπευσε μάλιστα να αλλάξει και το όνομά της από Κέι Κέι σε Κάι, που ακούγεται πιο μπρουτάλ. Προσεχώς, πάντως, σκοπεύει να υποβληθεί σε επέμβαση για να διατηρήσει μόνο την ανδρική της φύση.
ΣΑΝΘΙ ΣΟΥΝΤΑΡΑΓΙΑΝ
Η Ινδή αθλήτρια κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στα 800 μ. στους Ασιατικούς Αγώνες του 2006, ωστόσο αργότερα τής αφαιρέθηκε, αφού ο έλεγχος φύλου έδειξε ότι «δεν διαθέτει τα γυναικεία σεξουαλικά χαρακτηριστικά». Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι είχε σύνδρομο ανδρογενούς αναισθησίας και τον Σεπτέμβριο του 2007 η Σάνθι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο σπίτι της με κτηνιατρικό φάρμακο. Τελικά δύο μήνες αργότερα ορθοπόδησε, έγινε προπονήτρια και το 2009 η ακαδημία της απαριθμούσε 68 αθλητές.
ΕΝΤΙΝΑΝΤΣΙ ΣΙΛΒΑ
Τρεις μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996) αποφάσισε να υποβληθεί σε επέμβαση για αφαίρεση (ατροφικών) όρχεων και σμίκρυνση κλειτορίδας Είχε «κοπεί» -βλέπετε- στις ιατρικές εξετάσεις, αλλά δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να απουσιάσει από τη μεγάλη διοργάνωση. Η 20χρονη -τότε- τζουντόκα (που παρά την ορμονική της διαταραχή διατηρούσε τα γυναικεία χαρακτηριστικά) μετείχε εν τέλει στην κατηγορία των +78 κιλών και κατέλαβε την 7η θέση μεταξύ 20 αθλητριών.
ΣΤΕΛΑ ΓΟΥΟΛΣ
Σε μικρή ηλικία μετανάστευσε με τους Πολωνούς γονείς της στις ΗΠΑ ως Στανισλάβα Βαλασίεβιτς, αλλά σταδιοδρόμησε με το αμερικανικό όνομα Στέλα Γουόλς. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες το 1932 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα των 100 γιάρδων με 11.9, ενώ το 1936 πήρε το ασημένιο στο Βερολίνο. Το μυστικό της, πάντως, αποκαλύφθηκε μετά θάνατον. Η νεκροψία (σ.σ.: «έφυγε» το 1980 από αδέσποτη σφαίρα στη διάρκεια ληστείας σε ένα σούπερ μάρκετ) φανέρωσε όρχεις σε ατροφική μορφή και πέος
Πηγή:http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=16494&subid=2&pubid=84712853