Στην κλίνη του Προκρούστη τοποθετεί η τρόικα 17 ΔΕΚΟ και φορείς του δημόσιου τομέα, μεταξύ των οποίων η ΕΡΤ, ο ΕΟΤ, το μετρό, το τραμ, οι σιδηρόδρομοι, οι αστικές συγκοινωνίες, οι αμυντικές βιομηχανίες, ακόμη και φορείς που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στο Δημόσιο, όπως η ΜΟΔ και η ΚτΠ Α.Ε.
Πρόκειται για εταιρείες του ευρύτερου Δημοσίου που πλέον εντάχθηκαν στο έλλειμμα και έτσι η τρόικα μπορεί να επιβάλει μέτρα «προσαρμογής» στο πρότυπο του ΟΣΕ .
Μόνο το 2009 προκλήθηκε αύξηση ελλείμματος κατά 1,75 δισ. ευρώ και χρέους κατά 18 δισ. ευρώ με την ένταξη των οργανισμών αυτών. Μάλιστα, ακόμη υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιαστεί εκ νέου ο προϋπολογισμός του 2010, γιατί και η νέα πρόβλεψη (9,4% έλλειμμα) στηρίζεται σε «άνοιγμα» των 17 φορέων μόνο 700 εκατ ευρώ, ποσό που είναι δύσκολα επιτεύξιμο σύμφωνα με αρμόδια στελέχη.
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι υπάρχει μία μεγάλη «αδικία». Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η στατιστική αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) οι συγκεκριμένες εταιρείες αποτελούν τη βασική αιτία εκτόξευσης ελλείμματος και χρέους, μετά τον νέου τύπου εξονυχιστικό έλεγχο στα δημοσιονομικά που ξεκίνησε η Eurostat από την Ελλάδα.
Αλλού, δεν μετράει
Ωστόσο, συνεχίζουν, πρόκειται για έλεγχο που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι διεξάγεται στις υπόλοιπες χώρες ανά την Ε.Ε. Δηλαδή ενδεχομένως σε άλλα κράτη, οι ανάλογες ΔΕΚΟ δεν «μετράνε» στο έλλειμμα, τη στιγμή που η κυβέρνηση πιέζεται να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις στους 17 φορείς χωρίς να υπάρχει μεταβατική περίοδος.
Εξηγούν ότι ίσως δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη πρόταση του διοικητή της ΤτΕ περί συγχώνευσης των κρατικών καναλιών, αλλά και οι διαδοχικές κοινοποιήσεις στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών περί υψηλού μισθολογικού κόστους σε ΔΕΚΟ.
Οι φορείς «μπήκαν» στο έλλειμμα με βάση τον εξής κανόνα: αν ο τζίρος τους δεν ξεπερνά το μισό του ενεργητικού τους θεωρούνται δημόσιος τομέας. Αν στο μέλλον και άλλοι πληρούν τα ίδια κριτήρια θα ενταχθούν επίσης.
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=224184