Ποιος είπε ότι τα ρομπότ, οι αυτόματες πόρτες και η ατμομηχανή είναι τεχνολογικά επιτεύγματα της δεύτερης χιλιετίας; Ε, λοιπόν, όχι! Τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια φαίνεται να αποδεικνύουν αυτό που εδώ και αρκετές δεκαετίες ήταν κοινό μυστικό μεταξύ των ερευνητών: στην αρχαία Ελλάδα, κυρίως ο Ήφαιστος και ο Δαίδαλος ανέπτυξαν τεχνικές που θα τις ζήλευαν πολλοί εφευρέτες της εποχής εκείνης, αλλά και σήμερα.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε διάφορες χρήσιμες εφαρμογές:
Τάλως
Ένα από τα πιο γνωστά αρχαία ρομπότ στην Ελλάδα ήταν ο διάσημος Τάλως (στην αρχαία Κρητική διάλεκτο σημαίνει και ήλιος). Κατασκευάστηκε από τον θεό Ήφαιστο, ο οποίος ήθελε να στείλει την εφεύρεσή του ως δώρο στον βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Ο Τάλως ήταν τεράστιος ανθρωπόμορφος και χάλκινος. Προστάτευε την Κρήτη από τους εχθρούς της και επέβλεπε την εφαρμογή των νόμων. Μπορούσε να κινείται πολύ γρήγορα και ήταν σε θέση να κάνει σε μία μέρα τρεις φορές τον γύρο της Κρήτης (μέση ταχύτητα 250 km/h!). Είχε την δύναμη να εκσφενδονίζει τεράστιους βράχους εναντίων των αντιπάλων του ή να τους καίει με την καυτή αναπνοή του! Με αυτόν τον τρόπο απωθούσε τα εχθρικά πλοία προστατεύοντας την Κρήτη.
Όπως λέει ο μύθος, όταν οι Αργοναύτες επέστρεφαν απ' την Κολχίδα, με την δύναμη της μάγισσας Μήδειας κατάφεραν να καταστρέψουν τον Τάλω. Η Μήδεια κατάφερε να προκαλέσει σύγχυση στον Τάλω και τραυματίστηκε άσχημα στο πόδι του. Το αίμα έφυγε απ' την μία και μόνη φλέβα του σαν λιωμένο μέταλλο! Μία άλλη εκδοχή της ίδιας ιστορίας αναφέρει ότι ο Ποίας (πατέρας του Φιλοκτήτη) τόξευσε ένα βέλος στην φτέρνα του ρομπότ, μία βίδα πετάχτηκε και ο Ιχώρ, το αίμα των Θεών, έρευσε έξω απ' το μεταλλικό σώμα! Αρκετά νομίσματα στα οποία εικονίζεται ο Τάλως βρέθηκαν στην πόλη της Φαιστού.
Αυτόματες πόρτες
Η τεχνολογία της αρχαιότητας τέθηκε φυσικά και στην υπηρεσία της θρησκείας! Όταν κάποιος πιστός έκανε μία προσφορά σε κάποιον Θεό, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι αν ήταν, ο Θεός έπρεπε να τον ευχαριστήσει! Διαφορετικά, ίσως κάποιος άλλος Θεός κέρδιζε τις προτιμήσεις του πιστού... Με την βοήθεια της τότε τεχνολογίας, λοιπόν, κάποιες πόρτες άνοιγαν αυτόματα ταυτόχρονα με το άναμμα της φωτιάς στον βωμό
και κάποιες φορές κάποια αγάλματα άρχιζαν να κινούνται!
Ο Ήρωνας και ο Κτησίβιος λέγεται ότι είχαν φτιάξει συσκευές που μόλις άναβαν οι βωμοί του ναού μία πέτρινη σάλπιγγα ηχούσε αυτόματα προσκαλώντας τους πιστούς. Επίσης αυτόματα έπεφτε μέσα στο ναό μία λεπτή βροχή αρωματισμένου νερού, διάφορα μεταλλικά πουλιά άνοιγαν το ράμφος τους και κελαηδούσαν, κάποια αγάλματα κινούνταν ή και πετούσαν! Λέγεται επίσης ότι έλεγχαν αποτελεσματικά τον φωτισμό μέσα κι έξω απ' το ναό προκαλώντας ακόμη και τεχνητή ομίχλη.
Ατμοστρόβιλος του Ήρωνα
Ο Ήρων από την Αλεξάνδρεια ήταν Έλληνας μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης που έζησε τον πρώτο αιώνα π.Χ. Αρχικά εργάστηκε σαν υποδηματοποιός αλλά η Αλεξάνδρεια εκείνης της εποχής με την συστηματική τεχνολογική παράδοση τον κέντρισε να ασχοληθεί με κάτι αρκετά εντυπωσιακότερο. Είναι γνωστός περισσότερο σαν μηχανικός με υδραυλικές κατασκευές, απλές μηχανές αλλά και αυτοματισμούς αλλά ήταν επίσης και σπουδαίος μαθηματικός. Υπήρξε διευθυντής της περίφημης Ανώτατης Τεχνικής Σχολής της Αλεξάνδρειας (κάτι σαν το πρώτο πολυτεχνείο).
Η πρώτη ατμομηχανή επίσης ανακαλύφθηκε απ' τον Ήρωνα. Αποτελούταν από ένα κλειστό δοχείο που όταν το νερό που είχε τοποθετηθεί μέσα του άρχιζε να βράζει, ο ατμός κατευθυνόταν με σωλήνες στο πάνω μέρος σε μία σφαίρα με δύο αντιδιαμετρικές εφαπτομενικά εξόδους. Η ταχύτητα εξόδου του ατμού συνδυασμένη με την κατάλληλη άρμοση της σφαίρας την έκαναν να περιστρέφεται με ταχύτητα ανάλογη του βρασμού του νερού. Η παραγόμενη κυκλική κίνηση από την ατμομηχανή του Ήρωνα θα μπορούσε να δώσει κίνηση σε αρκετές μηχανές της εποχής, όπως ο τόρνος.. Δεν έχουμε όμως αρκετά στοιχεία για κάτι τέτοιο.
Αλλη ενδιαφέρουσα κατασκευή του Ήρωνα ήταν η ανεμογεννήτρια. Χρησιμοποίησε την δύναμη του ανέμου μιας φτερωτής και μετέτρεψε την κυκλική κίνηση σε παλινδρομική για να κινήσει αεραντλία που θα τροφοδοτούσε μια ύδραυλιν.
Πιεστήριο λαδιού
Υπήρχαν και στην αρχαία Ελλάδα (όπως υπάρχουν σε ευρεία χρήση και μέχρι σήμερα) πιεστήρια που με την δύναμη που εφαρμόζεται σε έναν κοχλία καταφέρνουν να συμπιέζουν οτιδήποτε χρειαστεί. Η δύναμη όμως που απαιτείται για την λειτουργία τους είναι συνήθως μεγάλη κάνοντας ιδιαίτερα κουραστική την χρήση τους.
Ο Ήρωνας λοιπόν κατανοώντας καλύτερα απ' τους υπόλοιπους την μηχανική των υγρών κατάφερε και έφτιαξε μερικές συσκευές ώστε να βγαίνει ευκολότερα το λάδι απ' τις ελιές με την βοήθεια υδραυλικής πρέσας. Αυτός ο τύπος πιεστηρίου αν και είναι δυσκολότερος κατασκευαστικά, μιας και απαιτεί σοβαρή κατασκευαστική ακρίβεια, δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα μιας και ο πολλαπλασιασμός δυνάμεως που πετυχαίνει είναι εντυπωσιακός σε σχέση με το απλό μηχανικό πιεστήριο.
Ο ίδιος βασικός τρόπος συμπίεσης χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στα περισσότερα πιεστήρια λαδιού, τυπογραφεία, ανυψωτικά μηχανήματα κλπ. Ο Κτησίβιος έφτιαξε επίσης κάποιο παρόμοιο πιεστήριο που δούλευε με αντλία κενού! Φυσικά η στεγανοποίηση που απαιτούσε η κατασκευή ήταν ακόμα καλύτερη από το υδραυλικό πιεστήριο.
Αντλία νερού
Ο Κτησίβιος έζησε τον 2ο π.Χ. αιώνα στην Αλεξάνδρεια. Ήταν γιος κουρέα, αλλά ευτυχώς το ευνοϊκό για τις επιστήμες περιβάλλον της Αλεξάνδρειας του επέτρεψε να αφήσει σύντομα το κουρείο και να ασχοληθεί με εφευρέσεις. Σε αρχαία κείμενα περιγράφεται ως «ιδιοφυής μηχανικός» που οι επινοήσεις του επηρέασαν την ερευνητές της εποχής.
Ύδραυλις
Ο Κτησίβιος εκτός των άλλων ασχολήθηκε και με την μουσική κατασκευάζοντας το πρώτο πληκτροφόρο όργανο. Η ύδραυλις ήταν ένα μουσικό όργανο που λειτουργούσε με πίεση που του παρείχαν αντλία αέρα και υδραυλικός μηχανισμός και οδηγούσε κατ' επιλογή των πλήκτρων ισάριθμους μεταλλικούς αυλούς. Ένας έξυπνα σχεδιασμένος και κατασκευασμένος μηχανισμός επέτρεπε σε μία αεραντλία να αποθηκεύει τον συμπιεσμένο αέρα σε μια δεξαμενή και με την βοήθεια υδραυλικού συστήματος να τον στέλνει με διαρκώς σταθερή πίεση για την λειτουργία του οργάνου. Έτσι κάθε πλήκτρο μπορούσε πάντα να στέλνει σε κάθε αυλό σταθερή πίεση αέρα. Ήταν ένα πληκτροφόρο μουσικό όργανο που μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί πρόδρομος του σημερινού αρμόνιου.
Αν και κατασκευαστής της θεωρείται ο Κτησίβιος, άλλοι αποδίδουν την εφεύρεσή της στον Ήρωνα και την εξέλιξή της στον Κτησίβιο. Κοντά στο Δίον στην Πιερία το 1992 βρέθηκε τμήμα υδραύλεως του 1ου αιώνα π.Χ. Με βάση την περιγραφή του Ήρωνα και του Βιτρούβιου και το κομμάτι που βρέθηκε έγινε δυνατή η ανακατασκευή της από τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμάλη.Η ύδραυλις χρησιμοποιούταν μέχρι τον 9ο τουλάχιστον αιώνα από βυζαντινούς αυτοκράτορες. Από πολλούς ερευνητές θεωρείται ότι το εκκλησιαστικό όργανο βασίστηκε πάνω στο σχέδιο της υδραύλεως.
Αντλίες αέρος
Οι αντλίες αυτές του Κτησίβιου χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλες του κατασκευές από μεταγενέστερους κατασκευαστές. Μπορούν να αντλήσουν τόσο νερό όσο και αέρα ανάλογα με τον βαθμό στεγανότητας που επιτεύχθηκε στην κατασκευή. Σε πολλές εφαρμογές χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, λόγω απλότητας της κατασκευής αλλά και αξιοπιστίας. Οι εμβολοφόροι κινητήρες εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιούνται σήμερα σε εκατομμύρια αυτοκίνητα και άλλες εφαρμογές θεωρούνται μια έξυπνη μετατροπή αυτού του τύπου αντλίας!
Ηλίας Σφέτσος
Πηγή:http://www.e-telescope.gr/el/history-and-archaeology/132-ancient-technology
Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις
▼
Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010
Η “μεγάλη απάτη” του Καραμανλή
«Βόμβες» εκτοξεύει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Αϊχελ σε αποκλειστική του συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», καθώς απαντά στο κρίσιμο ερώτημα ποια περίοδο παραποιήθηκαν τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία.
Ο Χανς Αϊχελ, ο άνθρωπος που υπέγραψε το 2000 την ένταξή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, επιρρίπτει αποκλειστικά τις ευθύνες για την ελληνική κρίση στον πρώην πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή.
Σημειώνει δε, πως «κανείς δεν ξεγέλασε τις Βρυξέλλες το 2000, αλλά αυτό που συντελέστηκε το 2009 - όταν πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση έλεγε ότι το έλλειμμα είναι 6,4%, ενώ αμέσως μετά αποδείχθηκε ότι ήταν 13,6% και ύστερα μάλιστα από την πρόσφατη διόρθωση της τρόικας 15,4% του ΑΕΠ- δεν είναι πια τέχνασμα, είναι καραμπινάτη απάτη».
Παράλληλα εξηγεί ότι πριν από 10 χρόνια, δηλαδή κατά τη χρονιά ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ, όλοι ήξεραν ότι δεν τηρούσε το κριτήριο του Μάαστριχτ για το συνολικό έλλειμμα και πως η χώρα δε ήταν στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία και τη Γερμανία, αφήνοντας αιχμές και για την ελληνική στατιστική υπηρεσία, πως δεν ήταν ότι καλύτερο.
Πηγή:http://www.newsbomb.gr/politiki/story/i-megali-apati-tou-karamanli
Ο Χανς Αϊχελ, ο άνθρωπος που υπέγραψε το 2000 την ένταξή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, επιρρίπτει αποκλειστικά τις ευθύνες για την ελληνική κρίση στον πρώην πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή.
Σημειώνει δε, πως «κανείς δεν ξεγέλασε τις Βρυξέλλες το 2000, αλλά αυτό που συντελέστηκε το 2009 - όταν πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση έλεγε ότι το έλλειμμα είναι 6,4%, ενώ αμέσως μετά αποδείχθηκε ότι ήταν 13,6% και ύστερα μάλιστα από την πρόσφατη διόρθωση της τρόικας 15,4% του ΑΕΠ- δεν είναι πια τέχνασμα, είναι καραμπινάτη απάτη».
Παράλληλα εξηγεί ότι πριν από 10 χρόνια, δηλαδή κατά τη χρονιά ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ, όλοι ήξεραν ότι δεν τηρούσε το κριτήριο του Μάαστριχτ για το συνολικό έλλειμμα και πως η χώρα δε ήταν στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία και τη Γερμανία, αφήνοντας αιχμές και για την ελληνική στατιστική υπηρεσία, πως δεν ήταν ότι καλύτερο.
Πηγή:http://www.newsbomb.gr/politiki/story/i-megali-apati-tou-karamanli
Μας λείπουν οι διανοούμενοι
Αυτό που με ενοχλεί και πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε είναι η έλλειψη της ισορροπίας των αξιών. Έχουν χαθεί οι αξίες, δεν υπάρχουν ποιητές, δεν υπάρχουν διανοούμενοι. Υπάρχουν αλλά είναι κρυμμένοι.
Δεν υπάρχουν εμπνευσμένοι άνθρωποι να παρασύρουν συνειδήσεις, να παρασύρουν τον ελληνικό λαό σε όνειρα και σε γοητεία, γιατί είναι όλοι απογοητευμένοι, διότι όλοι μας ισορροπούσαμε μόνο με την ύλη και την ευδαιμονία που προκύπτει από αυτήν και όχι από την ευδαιμονία την ψυχική και την πνευματική.
Λοιπόν για εμένα το πρώτο και το χυδαίο είναι η ισοπέδωση ανάμεσα στις αξίες. Με ενοχλεί το εμπόριο της πνευματικής πορνείας. Δεν με ενοχλούν οι πόρνες που εκδίδονται…
Ας πούμε, ακούω στο ραδιόφωνο πώς μιλούν οι άνθρωποι … είναι πορνικός ο τρόπος. Στις τηλεοράσεις με ελάχιστες εξαιρέσεις, ασχολούνται με ειδήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την ανθρώπινη αξία. Εγώ πιστεύω πως αυτή η ανισορροπία έφερε και την οικονομική απαξία. Τώρα οι άνθρωποι, είμαστε σίγουρα απογοητευμένοι, γιατί οι κυβερνώντες μας έρχονται για να μας κατασπαράξουν. Δεν ήρθε κανείς για να κυβερνήσει. Πουλάνε την ασχήμια της Ελλάδας και όχι την ομορφιά. Δεν μπορούν να μπουν σε μια διαδικασία ουσίας γιατί δεν ξέρουν. Δεν ξέρουν τι να υπερασπιστούν, ανήκουν σε μια γενιά, στη δική μου γενιά. Ήμουν έφηβος στη χούντα. Τώρα είμαστε μια γενιά που γερνάει και ντρέπομαι που είμαι και εγώ μέρος της.
Οι επαναστάσεις ξεπουλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, οι ιδεολογίες κατέπεσαν. Αυτά με ενοχλούν. Πιο πολύ με ενοχλεί που ο ελληνικός λαός, είναι ο λαός που γέμισε την ομορφιά με σκουπίδια και πνευματικά αλλά κυρίως ουσιαστικά. Όπου και να πας στην Ελλάδα θα συναντήσεις χωματερές, μπάζα και για όλα αυτά φταίει ο Δήμαρχος πρώτα, αλλά φταίμε και οι κάτοικοι που έχουμε αποποιηθεί την έννοια του πολίτη εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν ξέρουν τι να υπερασπιστούν οι πολίτες. Κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει πολίτης, υπουργός, πρωθυπουργός . Πρωθυπουργός σημαίνει ο πρώτος υπηρέτης.
Σεβόμαστε τους θεσμούς και τη Δημοκρατία, αλλά στα ψέματα. Προπύργια της Δημοκρατίας τα κόμματα. Θεωρώ ότι τα κόμματα πρέπει να διαλυθούν και να ανασυγκροτηθούν. Ήταν προπύργια στη χούντα. Δεν μπορούμε να ζούμε ακόμα στη μεταπολίτευση.
Για την τρόικα;
Θεωρώ ότι είναι κάποιοι αρχιλογιστές σε ανώτερο επίπεδο. Η λογιστική δεν είναι επιστήμη, ούτε τέχνη, ούτε ακόμα μαθηματικά. Η λογιστική είναι αυτό που ξέρουμε να κάνουμε για να κρυφτούμε, για να κλέψουμε, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ισορροπήσουμε χωρίς να εκτεθούμε. Η τρόικα ήρθε εδώ για να μας ελέγξει. Η τρόικα ήρθε εδώ για να μας πουλήσει μούρη… Δεν έχουν κανένα πόνο, κανένα συναίσθημα. Έχουμε μια μορφή πολέμου, γιατί ο πόλεμος δεν μπορεί να γίνει με όπλα έτσι όπως έχει γίνει η ζωή και καλώς βέβαια γιατί την ειρήνη αγαπάμε αλλά η ειρήνη θέλει αντοχές και ανθρώπους να την υπερασπίζονται. Αυτοί τώρα μας πολεμούν με την οικονομία και δεν λαμβάνουν υπόψη ότι πολεμούν μια χώρα που αντιστάθηκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλαξε τη ρότα των παγκόσμιων ισορροπιών.
Διαθέσαμε λιμάνια, αεροδρόμια, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεν μας υπερασπίστηκε κανείς. Κλέψανε το χρυσό από τις τράπεζες μας και έρχεται μια Άγκελα Μέρκελ, η οποία κατάγεται από τη πρώην Ανατολική Γερμανία , της έλλειψης της γνωστικότητας, να κόψει φάτσα και να βάλει βαθμό, όπως λέγανε παλιά οι καθηγητές μας. Η γυναίκα δεν ξέρει τι να υπερασπιστεί, δεν ξέρει ότι η Ευρώπη είναι ένα ελληνικό όνομα, δεν ξέρει ότι δεν υπάρχει δυτικός πολιτισμός χωρίς τον ελληνικό. Άλλο Όλυμπος, άλλο Άλπεις, άλλο Φασμπίτερ, άλλο Ελύτης, άλλο Σεφέρης, Σαββόπουλος, Θεοδωράκης. Όσο για την αξία της Ελλάδας, έχω να πω ότι όσο κοστίζει η Πεντέλη κοστίζει μια τεράστια πόλη της Γερμανίας…
Ανησυχώ… Μάλλον ανησυχούμε… αργήσαμε να ανησυχήσουμε όμως. Οι Έλληνες πάντα την παθαίνουμε πρώτα και μετά ανησυχούμε. Δεν προετοιμάζουμε τίποτα… ποτέ και για κανένα λόγο…
Πηγαίναμε οι νεοέλληνες και γλείφαμε τα κόμματα και τους συμβούλους, ψηφίζαμε για να μας διορίσουν τα παιδιά μας στο Δημόσιο. Το Δημόσιο γιατί να υπάρχει δηλαδή; Για να πληρώνουν οι άλλοι που δεν είναι στο Δημόσιο;
Για ποιο λόγο να πιστεύουμε ότι η πρόοδος είναι να αντιστεκόμαστε σε θέματα που έχουν να κάνουν με δημόσια έξοδα;
Γιατί ο συνταξιούχος που υπερασπίστηκε το δημόσιο να καλείται τώρα να πληρώσει το μάρμαρο;
Ξέρετε…. Βλέπω ανθρώπους που ανησυχούν για το μέλλον, που δεν έχουν όνειρα, που δεν κοιμούνται ήσυχα γιατί ανησυχούν για τα παιδιά τους.
Πιστεύω ότι πρέπει να ανασυγκροτηθούμε , να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, στην ομορφιά του τόπου μας , στη φιλοσοφία, στην αισθητική, στις τέχνες. Να απαξιώσουμε αυτούς που προβάλλουν την απραξία, να βρούμε νέες μορφές αγώνα, να εμπνευστούμε και να διαθέσουμε την Ελλάδα όχι για να την πουλήσουμε αλλά για να τη βιώσουμε…..
Να ανασυγκροτηθούμε…..
Ελπίζω ότι επειδή έχουμε φθάσει στο πάτο και μάλλον τον έχουμε τρυπήσει ας κάνουμε μια προσπάθεια να ανέβουμε μαζί λίγο-λίγο. Να μπούμε στη διαδικασία της πίστης στις δικές μας δυνάμεις και όχι να τα περιμένουμε από άλλους.
Γιάννης Ζουγανέλης
Πηγή: http://www.newsday.gr/blog/5690/mas-leipoun-oi-dianooumenoi
Δεν υπάρχουν εμπνευσμένοι άνθρωποι να παρασύρουν συνειδήσεις, να παρασύρουν τον ελληνικό λαό σε όνειρα και σε γοητεία, γιατί είναι όλοι απογοητευμένοι, διότι όλοι μας ισορροπούσαμε μόνο με την ύλη και την ευδαιμονία που προκύπτει από αυτήν και όχι από την ευδαιμονία την ψυχική και την πνευματική.
Λοιπόν για εμένα το πρώτο και το χυδαίο είναι η ισοπέδωση ανάμεσα στις αξίες. Με ενοχλεί το εμπόριο της πνευματικής πορνείας. Δεν με ενοχλούν οι πόρνες που εκδίδονται…
Ας πούμε, ακούω στο ραδιόφωνο πώς μιλούν οι άνθρωποι … είναι πορνικός ο τρόπος. Στις τηλεοράσεις με ελάχιστες εξαιρέσεις, ασχολούνται με ειδήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την ανθρώπινη αξία. Εγώ πιστεύω πως αυτή η ανισορροπία έφερε και την οικονομική απαξία. Τώρα οι άνθρωποι, είμαστε σίγουρα απογοητευμένοι, γιατί οι κυβερνώντες μας έρχονται για να μας κατασπαράξουν. Δεν ήρθε κανείς για να κυβερνήσει. Πουλάνε την ασχήμια της Ελλάδας και όχι την ομορφιά. Δεν μπορούν να μπουν σε μια διαδικασία ουσίας γιατί δεν ξέρουν. Δεν ξέρουν τι να υπερασπιστούν, ανήκουν σε μια γενιά, στη δική μου γενιά. Ήμουν έφηβος στη χούντα. Τώρα είμαστε μια γενιά που γερνάει και ντρέπομαι που είμαι και εγώ μέρος της.
Οι επαναστάσεις ξεπουλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, οι ιδεολογίες κατέπεσαν. Αυτά με ενοχλούν. Πιο πολύ με ενοχλεί που ο ελληνικός λαός, είναι ο λαός που γέμισε την ομορφιά με σκουπίδια και πνευματικά αλλά κυρίως ουσιαστικά. Όπου και να πας στην Ελλάδα θα συναντήσεις χωματερές, μπάζα και για όλα αυτά φταίει ο Δήμαρχος πρώτα, αλλά φταίμε και οι κάτοικοι που έχουμε αποποιηθεί την έννοια του πολίτη εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν ξέρουν τι να υπερασπιστούν οι πολίτες. Κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει πολίτης, υπουργός, πρωθυπουργός . Πρωθυπουργός σημαίνει ο πρώτος υπηρέτης.
Σεβόμαστε τους θεσμούς και τη Δημοκρατία, αλλά στα ψέματα. Προπύργια της Δημοκρατίας τα κόμματα. Θεωρώ ότι τα κόμματα πρέπει να διαλυθούν και να ανασυγκροτηθούν. Ήταν προπύργια στη χούντα. Δεν μπορούμε να ζούμε ακόμα στη μεταπολίτευση.
Για την τρόικα;
Θεωρώ ότι είναι κάποιοι αρχιλογιστές σε ανώτερο επίπεδο. Η λογιστική δεν είναι επιστήμη, ούτε τέχνη, ούτε ακόμα μαθηματικά. Η λογιστική είναι αυτό που ξέρουμε να κάνουμε για να κρυφτούμε, για να κλέψουμε, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ισορροπήσουμε χωρίς να εκτεθούμε. Η τρόικα ήρθε εδώ για να μας ελέγξει. Η τρόικα ήρθε εδώ για να μας πουλήσει μούρη… Δεν έχουν κανένα πόνο, κανένα συναίσθημα. Έχουμε μια μορφή πολέμου, γιατί ο πόλεμος δεν μπορεί να γίνει με όπλα έτσι όπως έχει γίνει η ζωή και καλώς βέβαια γιατί την ειρήνη αγαπάμε αλλά η ειρήνη θέλει αντοχές και ανθρώπους να την υπερασπίζονται. Αυτοί τώρα μας πολεμούν με την οικονομία και δεν λαμβάνουν υπόψη ότι πολεμούν μια χώρα που αντιστάθηκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλαξε τη ρότα των παγκόσμιων ισορροπιών.
Διαθέσαμε λιμάνια, αεροδρόμια, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεν μας υπερασπίστηκε κανείς. Κλέψανε το χρυσό από τις τράπεζες μας και έρχεται μια Άγκελα Μέρκελ, η οποία κατάγεται από τη πρώην Ανατολική Γερμανία , της έλλειψης της γνωστικότητας, να κόψει φάτσα και να βάλει βαθμό, όπως λέγανε παλιά οι καθηγητές μας. Η γυναίκα δεν ξέρει τι να υπερασπιστεί, δεν ξέρει ότι η Ευρώπη είναι ένα ελληνικό όνομα, δεν ξέρει ότι δεν υπάρχει δυτικός πολιτισμός χωρίς τον ελληνικό. Άλλο Όλυμπος, άλλο Άλπεις, άλλο Φασμπίτερ, άλλο Ελύτης, άλλο Σεφέρης, Σαββόπουλος, Θεοδωράκης. Όσο για την αξία της Ελλάδας, έχω να πω ότι όσο κοστίζει η Πεντέλη κοστίζει μια τεράστια πόλη της Γερμανίας…
Ανησυχώ… Μάλλον ανησυχούμε… αργήσαμε να ανησυχήσουμε όμως. Οι Έλληνες πάντα την παθαίνουμε πρώτα και μετά ανησυχούμε. Δεν προετοιμάζουμε τίποτα… ποτέ και για κανένα λόγο…
Πηγαίναμε οι νεοέλληνες και γλείφαμε τα κόμματα και τους συμβούλους, ψηφίζαμε για να μας διορίσουν τα παιδιά μας στο Δημόσιο. Το Δημόσιο γιατί να υπάρχει δηλαδή; Για να πληρώνουν οι άλλοι που δεν είναι στο Δημόσιο;
Για ποιο λόγο να πιστεύουμε ότι η πρόοδος είναι να αντιστεκόμαστε σε θέματα που έχουν να κάνουν με δημόσια έξοδα;
Γιατί ο συνταξιούχος που υπερασπίστηκε το δημόσιο να καλείται τώρα να πληρώσει το μάρμαρο;
Ξέρετε…. Βλέπω ανθρώπους που ανησυχούν για το μέλλον, που δεν έχουν όνειρα, που δεν κοιμούνται ήσυχα γιατί ανησυχούν για τα παιδιά τους.
Πιστεύω ότι πρέπει να ανασυγκροτηθούμε , να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, στην ομορφιά του τόπου μας , στη φιλοσοφία, στην αισθητική, στις τέχνες. Να απαξιώσουμε αυτούς που προβάλλουν την απραξία, να βρούμε νέες μορφές αγώνα, να εμπνευστούμε και να διαθέσουμε την Ελλάδα όχι για να την πουλήσουμε αλλά για να τη βιώσουμε…..
Να ανασυγκροτηθούμε…..
Ελπίζω ότι επειδή έχουμε φθάσει στο πάτο και μάλλον τον έχουμε τρυπήσει ας κάνουμε μια προσπάθεια να ανέβουμε μαζί λίγο-λίγο. Να μπούμε στη διαδικασία της πίστης στις δικές μας δυνάμεις και όχι να τα περιμένουμε από άλλους.
Γιάννης Ζουγανέλης
Πηγή: http://www.newsday.gr/blog/5690/mas-leipoun-oi-dianooumenoi
Bordeaux vs Lille live tv
Πατήστε εδώ ή το παρακάτω λινκ για να δείτε το ντέρμπι του Γαλλικού πρωταθλήματος Mπορντώ-Λιλ στις 22:00.
http://atdhe.net/29330/watch-bordeaux-vs-lille
http://atdhe.net/29330/watch-bordeaux-vs-lille
Juventus vs Fiorentina live tv
Πατήστε εδώ ή το παρακάτω λινκ για να δείτε το ντέρμπι του Ιταλικού πρωταθλήματος ΓΙΟΥΒΈΝΤΟΥΣ-ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ στις 21:45.
http://atdhe.net/29312/watch-juventus-vs-fiorentina
http://atdhe.net/29312/watch-juventus-vs-fiorentina
Αύριο έχουμε Αιμοδοσία....
Οι καλλιέργειες που προτιμά η Bόρεια Ελλάδα
Στην Ημαθία πρώτη είναι η δενδροκομία, στις Σέρρες οι μεγάλες καλλιέργειες (παρά τους περιορισμούς των περιβαλλοντικών συνθηκών Ramsar και Natura 2000), στην Πιερία τα πουλερικά, η αμπελουργία και τα κηπευτικά.
Αυτά είναι τα αγροτικά προϊόντα που προτιμώνται προς καλλιέργεια, σε συγκεκριμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ).
Η μελέτη αναδεικνύει τις τάσεις εξειδίκευσης που παρουσιάζουν οι νομοί της κεντρικής Μακεδονίας στην καλλιέργεια συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων.
Βέβαια, οι σχετικοί συντελεστές εξειδίκευσης παραμένουν, ακόμη, σχετικά χαμηλοί. Ταυτόχρονα, όμως, συνεχίζεται η συγκέντρωση σε κλάδους, όπως το βαμβάκι και τα ζαχαρότευτλα, οι οποίοι ευνοήθηκαν από τις επιδοτήσεις, παρότι χαρακτηρίζονται από υψηλές απαιτήσεις σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα και ασκούν πιέσεις στα τοπικά οικοσυστήματα.
Την έρευνα εκπόνησαν οι Βαγής Σαμαθρακής (καθηγητής ΑΤΕΙΘ), Ουρανία Νόττα (αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΤΕΙΘ), Αθανάσιος Ράγκος (επιστημονικός συνεργάτης ΑΤΕΙΘ) και Ευθυμία Αυγένου (τεχνολόγος γεωπόνος).
Η έρευνα, με αντικείμενο τις τάσεις εξειδίκευσης και συγκέντρωσης αγροτικών προϊόντων στην κεντρική Μακεδονία, πριν από την οικονομική κρίση, παρουσιάστηκε σήμερα, στη διάρκεια του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου της Εταιρίας Οικονομολόγων Θεσσαλονίκης (ΕΟΘ), που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το ΑΤΕΙΘ.
Οι συντελεστές εξειδίκευσης
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία αξιοποίησε δεδομένα της ακαθάριστης αξίας της παραγωγής για επιλεγμένα έτη της περιόδου 1982-2006, ο νομός που παρουσιάζει τον υψηλότερο συντελεστή εξειδίκευσης διαχρονικά είναι εκείνος της Ημαθίας, γεγονός αναμενόμενο, λόγω της επικράτησης της δενδροκομίας, σε όλες σχεδόν τις περιοχές του.
«Η δενδροκομία παρουσιάζει διαχρονικά ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση στην περιφέρεια (0,54-0,68, έναντι π.χ., 0,12-0,40 στη Θεσσαλονίκη), λόγω της ύπαρξης του πυρήνα παραγωγής νωπών φρούτων στο νομό Ημαθίας - κυρίως - και στο νομό Πέλλας δευτερευόντως. Η επικράτηση της δενδροκομίας σ’ αυτές τις περιοχές οφείλεται στην έντονη προστασία των κλάδων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), καθώς και στις κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες», αναφέρουν οι μελετητές.
Σχετικά χαμηλός παραμένει ο συντελεστής εξειδίκευσης των υπόλοιπων νομών σε όλα σχεδόν τα εξεταζόμενα έτη. Η διαχρονική εξέταση των συντελεστών από τους ερευνητές αναδεικνύει:
-Την εξειδίκευση του νομού Σερρών σε μεγάλες καλλιέργειες, η οποία, όμως, δε συνάδει με τις επιδιώξεις περιβαλλοντικής προστασίας για το νομό, λόγω της ύπαρξης της προστατευόμενης από διεθνείς συμβάσεις (RAMSAR, Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000) λίμνης Κερκίνης.
-Την εξειδίκευση του νομού Ημαθίας σε δενδροκομία, παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών και χοιροτροφία.
-Στην Πέλλα, η σημασία της δενδροκομίας και ορισμένων βιομηχανικών φυτών αυξάνεται σε σχέση με άλλους κλάδους.
-Η Πιερία παρουσιάζει σαφή τάση εξειδίκευσης σε πουλερικά, αμπελουργία και κηπευτικά.
-Στη Θεσσαλονίκη, οι εδαφοκλιματικές και εγγειοδιαρθρωτικές συνθήκες ευνοούν την παρουσία μεγάλου αριθμού κλάδων παραγωγής, ενώ, συγχρόνως, το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον ενθαρρύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων σε διάφορους κλάδους παραγωγής.
-Στο Κιλκίς, ο χαμηλός συντελεστής εξειδίκευσης οφείλεται στην επικράτηση μεγάλου αριθμού κλάδων ζωικής παραγωγής και στο χαμηλό ποσοστό αρδευόμενης έκτασης.
-Ο σταθερά σχετικά υψηλός συντελεστής εξειδίκευσης του νομού Χαλκιδικής σχετίζεται με την επικράτηση παραδοσιακών για την περιοχή κλάδων παραγωγής.
Οι προτάσεις
Μεταξύ των κλάδων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιφέρεια είναι η αμπελοκαλλιέργεια: κι όμως, παρουσιάζει μειωτική τάση ως προς τη συγκέντρωσή της, έχοντας φτάσει σε επίπεδα "ναδίρ" το 2003. Η μείωση ήταν, σύμφωνα με τους ερευνητές, καρπός της ασκηθείσας πολιτικής. Λόγω των περιορισμών που ετέθησαν τη μετά το 2000 χρονική περίοδο, εκριζώθηκε μεγάλος αριθμός αμπελώνων. Εντούτοις, ο κλάδος διαθέτει σημαντικές προοπτικές για την περιφέρεια, ιδιαίτερα σε πυρήνες περιοχών που διαθέτουν δυνατότητες παραγωγής οίνων ποιότητας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μεγάλες καλλιέργειες επικρατούν σήμερα στις περισσότερες εκτάσεις της κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας σχετικά χαμηλούς συντελεστές συγκέντρωσης. Πρόκειται για προστατευόμενους από την ΚΑΠ κλάδους, των οποίων οι προοπτικές συνέχισης σχετίζονται με την εξέλιξη της ασκούμενης πολιτικής τιμών.
«Οι στρατηγικές γι’ αυτούς τους κλάδους μπορούν να σχεδιαστούν σε επίπεδο Περιφέρειας, διότι οι επιπτώσεις από τη μείωσή τους θα επηρεάσουν με σχετικά ομοιόμορφο τρόπο το σύνολο των παραγωγών […] Οι κλάδοι με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης (ελαιόλαδο, αγελαδοτροφία, χοιροτροφία και πτηνοτροφία) μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία για την άμβλυνση εγγενών προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας, με την ανάπτυξη παραγωγικών συστημάτων ποιότητας [...]», επισημαίνουν οι μελετητές.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις και στρατηγικές, σε κάθε περίπτωση, οφείλουν να διαφοροποιούνται σε επίπεδο νομού, ειδικά μάλιστα δεδομένων των διαφορών στους συντελεστές εξειδίκευσης.
Ο δε υψηλός βαθμός συγκέντρωσης κλάδων με επιπτώσεις στο περιβάλλον οφείλει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε περίπτωση. Η παρουσία τέτοιων πυρήνων, ιδίως σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, απαιτεί το σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων, στα πλαίσια εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Πληροφορίες του ΑΠΕ
Πηγή:http://www.agronews.gr/content/view/62436/67/lang,el/
Αυτά είναι τα αγροτικά προϊόντα που προτιμώνται προς καλλιέργεια, σε συγκεκριμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ).
Η μελέτη αναδεικνύει τις τάσεις εξειδίκευσης που παρουσιάζουν οι νομοί της κεντρικής Μακεδονίας στην καλλιέργεια συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων.
Βέβαια, οι σχετικοί συντελεστές εξειδίκευσης παραμένουν, ακόμη, σχετικά χαμηλοί. Ταυτόχρονα, όμως, συνεχίζεται η συγκέντρωση σε κλάδους, όπως το βαμβάκι και τα ζαχαρότευτλα, οι οποίοι ευνοήθηκαν από τις επιδοτήσεις, παρότι χαρακτηρίζονται από υψηλές απαιτήσεις σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα και ασκούν πιέσεις στα τοπικά οικοσυστήματα.
Την έρευνα εκπόνησαν οι Βαγής Σαμαθρακής (καθηγητής ΑΤΕΙΘ), Ουρανία Νόττα (αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΤΕΙΘ), Αθανάσιος Ράγκος (επιστημονικός συνεργάτης ΑΤΕΙΘ) και Ευθυμία Αυγένου (τεχνολόγος γεωπόνος).
Η έρευνα, με αντικείμενο τις τάσεις εξειδίκευσης και συγκέντρωσης αγροτικών προϊόντων στην κεντρική Μακεδονία, πριν από την οικονομική κρίση, παρουσιάστηκε σήμερα, στη διάρκεια του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου της Εταιρίας Οικονομολόγων Θεσσαλονίκης (ΕΟΘ), που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το ΑΤΕΙΘ.
Οι συντελεστές εξειδίκευσης
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία αξιοποίησε δεδομένα της ακαθάριστης αξίας της παραγωγής για επιλεγμένα έτη της περιόδου 1982-2006, ο νομός που παρουσιάζει τον υψηλότερο συντελεστή εξειδίκευσης διαχρονικά είναι εκείνος της Ημαθίας, γεγονός αναμενόμενο, λόγω της επικράτησης της δενδροκομίας, σε όλες σχεδόν τις περιοχές του.
«Η δενδροκομία παρουσιάζει διαχρονικά ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση στην περιφέρεια (0,54-0,68, έναντι π.χ., 0,12-0,40 στη Θεσσαλονίκη), λόγω της ύπαρξης του πυρήνα παραγωγής νωπών φρούτων στο νομό Ημαθίας - κυρίως - και στο νομό Πέλλας δευτερευόντως. Η επικράτηση της δενδροκομίας σ’ αυτές τις περιοχές οφείλεται στην έντονη προστασία των κλάδων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), καθώς και στις κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες», αναφέρουν οι μελετητές.
Σχετικά χαμηλός παραμένει ο συντελεστής εξειδίκευσης των υπόλοιπων νομών σε όλα σχεδόν τα εξεταζόμενα έτη. Η διαχρονική εξέταση των συντελεστών από τους ερευνητές αναδεικνύει:
-Την εξειδίκευση του νομού Σερρών σε μεγάλες καλλιέργειες, η οποία, όμως, δε συνάδει με τις επιδιώξεις περιβαλλοντικής προστασίας για το νομό, λόγω της ύπαρξης της προστατευόμενης από διεθνείς συμβάσεις (RAMSAR, Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000) λίμνης Κερκίνης.
-Την εξειδίκευση του νομού Ημαθίας σε δενδροκομία, παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών και χοιροτροφία.
-Στην Πέλλα, η σημασία της δενδροκομίας και ορισμένων βιομηχανικών φυτών αυξάνεται σε σχέση με άλλους κλάδους.
-Η Πιερία παρουσιάζει σαφή τάση εξειδίκευσης σε πουλερικά, αμπελουργία και κηπευτικά.
-Στη Θεσσαλονίκη, οι εδαφοκλιματικές και εγγειοδιαρθρωτικές συνθήκες ευνοούν την παρουσία μεγάλου αριθμού κλάδων παραγωγής, ενώ, συγχρόνως, το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον ενθαρρύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων σε διάφορους κλάδους παραγωγής.
-Στο Κιλκίς, ο χαμηλός συντελεστής εξειδίκευσης οφείλεται στην επικράτηση μεγάλου αριθμού κλάδων ζωικής παραγωγής και στο χαμηλό ποσοστό αρδευόμενης έκτασης.
-Ο σταθερά σχετικά υψηλός συντελεστής εξειδίκευσης του νομού Χαλκιδικής σχετίζεται με την επικράτηση παραδοσιακών για την περιοχή κλάδων παραγωγής.
Οι προτάσεις
Μεταξύ των κλάδων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιφέρεια είναι η αμπελοκαλλιέργεια: κι όμως, παρουσιάζει μειωτική τάση ως προς τη συγκέντρωσή της, έχοντας φτάσει σε επίπεδα "ναδίρ" το 2003. Η μείωση ήταν, σύμφωνα με τους ερευνητές, καρπός της ασκηθείσας πολιτικής. Λόγω των περιορισμών που ετέθησαν τη μετά το 2000 χρονική περίοδο, εκριζώθηκε μεγάλος αριθμός αμπελώνων. Εντούτοις, ο κλάδος διαθέτει σημαντικές προοπτικές για την περιφέρεια, ιδιαίτερα σε πυρήνες περιοχών που διαθέτουν δυνατότητες παραγωγής οίνων ποιότητας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μεγάλες καλλιέργειες επικρατούν σήμερα στις περισσότερες εκτάσεις της κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας σχετικά χαμηλούς συντελεστές συγκέντρωσης. Πρόκειται για προστατευόμενους από την ΚΑΠ κλάδους, των οποίων οι προοπτικές συνέχισης σχετίζονται με την εξέλιξη της ασκούμενης πολιτικής τιμών.
«Οι στρατηγικές γι’ αυτούς τους κλάδους μπορούν να σχεδιαστούν σε επίπεδο Περιφέρειας, διότι οι επιπτώσεις από τη μείωσή τους θα επηρεάσουν με σχετικά ομοιόμορφο τρόπο το σύνολο των παραγωγών […] Οι κλάδοι με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης (ελαιόλαδο, αγελαδοτροφία, χοιροτροφία και πτηνοτροφία) μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία για την άμβλυνση εγγενών προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας, με την ανάπτυξη παραγωγικών συστημάτων ποιότητας [...]», επισημαίνουν οι μελετητές.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις και στρατηγικές, σε κάθε περίπτωση, οφείλουν να διαφοροποιούνται σε επίπεδο νομού, ειδικά μάλιστα δεδομένων των διαφορών στους συντελεστές εξειδίκευσης.
Ο δε υψηλός βαθμός συγκέντρωσης κλάδων με επιπτώσεις στο περιβάλλον οφείλει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε περίπτωση. Η παρουσία τέτοιων πυρήνων, ιδίως σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, απαιτεί το σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων, στα πλαίσια εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Πληροφορίες του ΑΠΕ
Πηγή:http://www.agronews.gr/content/view/62436/67/lang,el/
Του ξέρτι ότ' (νούμιρο33):
ΑΕΚ-Ολυμπιακός live tv
Πατήστε εδώ και παρακολουθείστε ζωντανά στις 19:30 το ντέρμπι του Ελληνικού πρωταθλήματος ΑΕΚ-Ολυμπιακού
Οι τιμές στα εκτός σχεδίου οικόπεδα
Από 6 έως 540 ευρώ καθορίστηκαν οι τιμές οικοπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο δήμου ή κοινότητας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες επιβολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) στα φυσικά πρόσωπα, για το έτος 2010.
Οι τιμές καθορίστηκαν με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με τη διευκρίνιση ότι ισχύουν μόνο για την εφαρμογή του ΦΑΠ. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας αντικατέστησε από την 1-1-2010 το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), και επιβάλλεται με κλιμακούμενους συντελεστές σε ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Για τον υπολογισμό του φόρου, αθροίζεται η αξία της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου, υπολογίζεται αυτόματα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και αποστέλλονται τα σημειώματα. Δεδομένων των λαθών που έχουν σημειωθεί και ακόμη δεν έχουν διορθωθεί στα σημειώματα του ΕΤΑΚ, δεν αποκλείεται τα λάθη να επαναληφθούν και στο ΦΑΠ και να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η εφαρμογή του νέου φόρου. Από το ΦΑΠ απαλλάσσονται τα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικόπεδα και αγροτεμάχια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Τα νομικά πρόσωπα δεν απαλλάσσονται από το φόρο για την αξία των εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού γηπέδων τους.
Στους δήμους νομού Πιερίας (τιμή ανά τ.μ.)
Αιγινίου 8,70 €, Ανατολικού Ολύμπου 45,00 €, Δίου 15,00 €, Ελαφίνας 9,00 €, Κατερίνης 17,00 €, Κολινδρού 6,00 €, Κορινού 12,00 €, Λιτοχώρου 60,00 €, Μεθώνης 13,00 €, Παραλίας 80,00 €, Πέτρας 13,00 €, Πιερίων 12,00 €, Πύδνας 10,00 €.
Στους δήμους νομού Ημαθίας (τιμή ανά τ.μ.)
Αλεξάνδρειας 6,25 €, Ανθεμίων 10,28 €, Αντιγονιδών 9,00 €, Αποστόλου Παύλου 28,00 €, Βεργίνας 29,50 €, Βέροιας 28,50 €, Δοβρά 29,00 €, Ειρηνούπολης 13,21 €, Μακεδονίδος 15,50 €, Μελίκης 6,50 €, Νάουσας 7,33 €, Πλατέος 6,25 €.
Στους δήμους νομού Θεσσαλονίκης (τιμή ανά τ.μ.)
Αγ. Γεωργίου 45,00 €, Αγίου Αθανασίου 21,66 €, Αξιού 14,00 €, Απολλωνίας 6,00 €, Αρέθουσας 10,00 €, Ασσήρου 16,00 €, Βασιλικών 25,00 €, Βερτίσκου 8,00 €, Εγνατίας 8,00 €, Επανομής 100,00 €, Εχεδώρου 60,00 €, Θερμαϊκού 200,00 €, Θέρμης 120,00 €, Θεσσαλονίκης 400,00 €, Καλαμαριάς 200,00 €, Καλλιθέας 23,00 €, Καλλινδοίων 6,00 €, Ευκαρπίας 80,00 €, Κορωνείας 6,00 €, Κουφαλίων 24,50 €, Λαγκαδά 15,00 €, Λαχανά 8,00 €, Μαδύτου 6,00 €, Μίκρας 100,00 €, Μυγδονίας 100,00 €, Πανοράματος 540,00 €, Πολίχνης 150,00 €, Ρεντίνας 10,00 €, Σοχού 14,00 €, Χαλάστρας 28,50 €, Χαλκηδόνος 20,54 €, Χορτιάτη 150,00 €.
Στους δήμους νομού Κιλκίς (τιμή ανά τ.μ.)
Αξιούπολης 4,40 €, Γαλλικού 3,00 €, Γουμένισσας 4,40 €, Δοϊράνης 4,00 €, Ευρωπού 6,00 €, Κιλκίς 3,00 €, κοιν. Λιβαδίων 20,00 €, Κρουσσών 3,00 €, Μουριών 6,00 €, Πικρολίμνης 8,00 €, Πολυκάστρου 3,00 €, Χέρσου 6,00 €.
Στους δήμους νομού Πέλλης (τιμή ανά τ.μ.)
Αριδαίας 4,00 €, Βεγορίτιδας 6,00 €, Γιαννιτσών 15,00 €, Εδεσσας 6,00 €, Εξαπλατάνου 4,00 €, Κρύας Βρύσης 18,00 €, Κύρρου 10,00 €, Μ. Αλεξάνδρου 10,00 €, Μενηίδος 4,00 €, Πέλλας 17,00 €, Σκύδρας 10,00 €.
Στους δήμους του νομού Σερρών (τιμή ανά τ.μ.)
Αλιστράτης 8,00 €, Αμφίπολης 7,00 €, Αχινού 4,40 €, Βισαλτίας 5,00 €, Εμμανουήλ Παππά 6,10 €, Ηρακλείας 4,00 €, Κ. Μητρουσίου 4,00 €, Κερκίνης 3,00 €, κοιν. Αγκίστρου 3,00 €, κοιν. Ανω Βροντούς 11,00 €, κοιν. Αχλαδοχωρίου 3,00 €, κοιν. Ορεινής 6,00 €, κοιν. Προμαχώνος 5,00 €, Κορμίστας 8,00 €, Λευκώνα 9,50 €, Ν. Ζίχνης 7,50 €, Νιγρίτης 6,00 €, Πετριτσίου 3,00 €, Πρώτης 9,00 €, Ροδολίβους 9,00 €, Σερρών 4,00 €, Σιδηροκάστρου 3,00 €, Σκοτούσσης 4,00 €, Σκουτάρεως 4,00 €, Στρυμονικού 3,50 €, Στρυμόνα 6,00 €, Τραγίλου 5,00 €.
Στους δήμους του νομού Χαλκιδικής (τιμή ανά τ.μ.)
Ανθεμούντα 6,00 €, Αρναίας 30,00 €, Ζερβοχωρίων 6,00 €, Καλλικράτειας 33,00 €, Κασσάνδρας 45,00 €, Μουδανιών 20,00 €, Ορμυλίας 40,00 €, Παλλήνης 50,00 €, Παναγίας 30,00 €, Πολυγύρου 6,00 €, Σιθωνίας 25,00 €, Σταγείρων-Ακάνθου 30,00 €, Τορώνης 55,00 €, Τρίγλιας 20,00 €.
Στους δήμους του νομού Δράμας (τιμή ανά τ.μ.)
Δοξάτου 7,00 €, Δράμας 6,00 €, Καλαμπακίου 7,00 €, Κάτω Νευροκοπίου 4,00 €, Νικηφόρου 4,00 €, Παρανεστίου 7,00 €, Προσοτσάνης 6,00 €, Σιδηρόνερου 5,00 €, Σιταγρών 6,00 €.
Στους δήμους του νομού Εβρου (τιμή ανά τ.μ.)
Αλεξανδρουπόλεως 8,00 €, Βύσσας 2,50 €, Διδυμοτείχου 4,00 €, Κυπρίνου 2,00 €, Μεταξάδων 4,00 €, Ορεστιάδος 3,50 €, Ορφέα 3,00 €, Σαμοθράκης 6,00 €, Σουφλίου 3,50 €, Τραϊανούπολης 7,00 €, Τριγώνου 2,00 €, Τυχερού 4,00 €, Φερών 1,30 €.
Στους δήμους του νομού Καβάλας (τιμή ανά τ.μ.)
Ελευθερούπολης 8,00 €, Ελευθερών 10,00 €, Θάσου 30,00 €, Καβάλας 15,00 €, Κεραμωτής 12,00 €, Ορεινού 6,00 €, Ορφανού 10,00 €, Παγγαίου 10,00 €, Πιερέων 9,00 €, Φιλίππων 15,00 €, Χρυσούπολης 11,00 €.
Στους δήμους του νομού Ξάνθης (τιμή ανά τ.μ.)
Αβδήρων 6,50 €, Βιστονίδoς 7,50 €, κοιν. Θερμών 4,00 €, κοιν. Κοτύλης 4,00 €, κοιν. Σατρών 4,00 €, Σελέρου 4,00 €, Μύκης 5,00 €, Ξάνθης 8,00 €, Σταυρούπολης 4,80 €, Τοπείρου 5,80 €.
Στους δήμους του νομού Ροδόπης (τιμή ανά τ.μ.)
Αιγείρου 12,00 €, Αρριανών 7,34 €, Ιάσμου 10,00 €, κοιν. Αμαξάδων 12,00 €, κοιν. Κέχρου 6,00 €, κοιν. Οργάνης 6,00 €, Κομοτηνής 13,00 €, Μαρωνείας 13,00 €, Ν. Σιδηροχωρίου 7,00 €, Σαπών 5,87 €, Σώστου 9,00 €, Φιλλύρας 7,34 €.
Στους δήμους του νομού Γρεβενών (τιμή ανά τ.μ.)
Γρεβενών 4,00 €, Δεσκάτης 40,00 €, Χασίων 9,00 €.
Στους δήμους του νομού Καστοριάς (τιμή ανά τ.μ.)
Βιτσίου 2,22 €, Αγίας Τριάδος 2,96 €, Αγίων Αναργύρων 4,50 €, Μεσοποταμιάς 4,50 €, Ιωνος Δραγούμη 14,06 €, Καστοριάς 8,14 €, Κλεισούρας 4,35 €, κοιν. Αρρένων 1,48 €, κοιν. Καστρακίου 2,70 €, Κορεστίων 1,48 €, Μακεδνών 9,62 €.
Στους δήμους του νομού Κοζάνης (τιμή ανά τ.μ.)
Αγ. Παρασκευής 5,00 €
Αιανής 6,00 €, Ασκίου 7,50 €, Βελβεντού 3,43 €, Βερμίου 6,00 €, Δ. Υψηλάντη 6,00 €, Ελιμείας 6,00 €, Ελλησπόντου 6,00 €, Κοζάνης 6,00 €, κοιν. Βλάστης 20,00 €, κοιν. Πενταλόφου 3,00 €, Μουρικίου 6,00 €, Νεάπολης 3,00 €, Πτολεμαΐδας 6,00 €, Σερβίων 7,00 €, Σιάτιστας 7,50 €, Τσοτιλίου 3,00 €.
Στους δήμους του νομού Φλωρίνης (τιμή ανά τ.μ.)
Αετού 3,20 €, Αμυνταίου 6,00 €, Κάτω Κλεινών 6,60 €, κοιν. Βαρικού 12,00 €, κοιν. Κρυσταλλοπηγής 6,00 €, κοιν. Λεχόβου 10,00 €, κοιν. Νυμφαίου 45,00 €, Μελίτη 5,10 €, Περάσματος 6,00 €, Πρεσπών 4,00 €, Φιλώτα 5,25 €, Φλώρινας 10,00 €.
Πηγή:http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=69337
Οι τιμές καθορίστηκαν με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με τη διευκρίνιση ότι ισχύουν μόνο για την εφαρμογή του ΦΑΠ. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας αντικατέστησε από την 1-1-2010 το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), και επιβάλλεται με κλιμακούμενους συντελεστές σε ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Για τον υπολογισμό του φόρου, αθροίζεται η αξία της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου, υπολογίζεται αυτόματα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και αποστέλλονται τα σημειώματα. Δεδομένων των λαθών που έχουν σημειωθεί και ακόμη δεν έχουν διορθωθεί στα σημειώματα του ΕΤΑΚ, δεν αποκλείεται τα λάθη να επαναληφθούν και στο ΦΑΠ και να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η εφαρμογή του νέου φόρου. Από το ΦΑΠ απαλλάσσονται τα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικόπεδα και αγροτεμάχια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Τα νομικά πρόσωπα δεν απαλλάσσονται από το φόρο για την αξία των εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού γηπέδων τους.
Στους δήμους νομού Πιερίας (τιμή ανά τ.μ.)
Αιγινίου 8,70 €, Ανατολικού Ολύμπου 45,00 €, Δίου 15,00 €, Ελαφίνας 9,00 €, Κατερίνης 17,00 €, Κολινδρού 6,00 €, Κορινού 12,00 €, Λιτοχώρου 60,00 €, Μεθώνης 13,00 €, Παραλίας 80,00 €, Πέτρας 13,00 €, Πιερίων 12,00 €, Πύδνας 10,00 €.
Στους δήμους νομού Ημαθίας (τιμή ανά τ.μ.)
Αλεξάνδρειας 6,25 €, Ανθεμίων 10,28 €, Αντιγονιδών 9,00 €, Αποστόλου Παύλου 28,00 €, Βεργίνας 29,50 €, Βέροιας 28,50 €, Δοβρά 29,00 €, Ειρηνούπολης 13,21 €, Μακεδονίδος 15,50 €, Μελίκης 6,50 €, Νάουσας 7,33 €, Πλατέος 6,25 €.
Στους δήμους νομού Θεσσαλονίκης (τιμή ανά τ.μ.)
Αγ. Γεωργίου 45,00 €, Αγίου Αθανασίου 21,66 €, Αξιού 14,00 €, Απολλωνίας 6,00 €, Αρέθουσας 10,00 €, Ασσήρου 16,00 €, Βασιλικών 25,00 €, Βερτίσκου 8,00 €, Εγνατίας 8,00 €, Επανομής 100,00 €, Εχεδώρου 60,00 €, Θερμαϊκού 200,00 €, Θέρμης 120,00 €, Θεσσαλονίκης 400,00 €, Καλαμαριάς 200,00 €, Καλλιθέας 23,00 €, Καλλινδοίων 6,00 €, Ευκαρπίας 80,00 €, Κορωνείας 6,00 €, Κουφαλίων 24,50 €, Λαγκαδά 15,00 €, Λαχανά 8,00 €, Μαδύτου 6,00 €, Μίκρας 100,00 €, Μυγδονίας 100,00 €, Πανοράματος 540,00 €, Πολίχνης 150,00 €, Ρεντίνας 10,00 €, Σοχού 14,00 €, Χαλάστρας 28,50 €, Χαλκηδόνος 20,54 €, Χορτιάτη 150,00 €.
Στους δήμους νομού Κιλκίς (τιμή ανά τ.μ.)
Αξιούπολης 4,40 €, Γαλλικού 3,00 €, Γουμένισσας 4,40 €, Δοϊράνης 4,00 €, Ευρωπού 6,00 €, Κιλκίς 3,00 €, κοιν. Λιβαδίων 20,00 €, Κρουσσών 3,00 €, Μουριών 6,00 €, Πικρολίμνης 8,00 €, Πολυκάστρου 3,00 €, Χέρσου 6,00 €.
Στους δήμους νομού Πέλλης (τιμή ανά τ.μ.)
Αριδαίας 4,00 €, Βεγορίτιδας 6,00 €, Γιαννιτσών 15,00 €, Εδεσσας 6,00 €, Εξαπλατάνου 4,00 €, Κρύας Βρύσης 18,00 €, Κύρρου 10,00 €, Μ. Αλεξάνδρου 10,00 €, Μενηίδος 4,00 €, Πέλλας 17,00 €, Σκύδρας 10,00 €.
Στους δήμους του νομού Σερρών (τιμή ανά τ.μ.)
Αλιστράτης 8,00 €, Αμφίπολης 7,00 €, Αχινού 4,40 €, Βισαλτίας 5,00 €, Εμμανουήλ Παππά 6,10 €, Ηρακλείας 4,00 €, Κ. Μητρουσίου 4,00 €, Κερκίνης 3,00 €, κοιν. Αγκίστρου 3,00 €, κοιν. Ανω Βροντούς 11,00 €, κοιν. Αχλαδοχωρίου 3,00 €, κοιν. Ορεινής 6,00 €, κοιν. Προμαχώνος 5,00 €, Κορμίστας 8,00 €, Λευκώνα 9,50 €, Ν. Ζίχνης 7,50 €, Νιγρίτης 6,00 €, Πετριτσίου 3,00 €, Πρώτης 9,00 €, Ροδολίβους 9,00 €, Σερρών 4,00 €, Σιδηροκάστρου 3,00 €, Σκοτούσσης 4,00 €, Σκουτάρεως 4,00 €, Στρυμονικού 3,50 €, Στρυμόνα 6,00 €, Τραγίλου 5,00 €.
Στους δήμους του νομού Χαλκιδικής (τιμή ανά τ.μ.)
Ανθεμούντα 6,00 €, Αρναίας 30,00 €, Ζερβοχωρίων 6,00 €, Καλλικράτειας 33,00 €, Κασσάνδρας 45,00 €, Μουδανιών 20,00 €, Ορμυλίας 40,00 €, Παλλήνης 50,00 €, Παναγίας 30,00 €, Πολυγύρου 6,00 €, Σιθωνίας 25,00 €, Σταγείρων-Ακάνθου 30,00 €, Τορώνης 55,00 €, Τρίγλιας 20,00 €.
Στους δήμους του νομού Δράμας (τιμή ανά τ.μ.)
Δοξάτου 7,00 €, Δράμας 6,00 €, Καλαμπακίου 7,00 €, Κάτω Νευροκοπίου 4,00 €, Νικηφόρου 4,00 €, Παρανεστίου 7,00 €, Προσοτσάνης 6,00 €, Σιδηρόνερου 5,00 €, Σιταγρών 6,00 €.
Στους δήμους του νομού Εβρου (τιμή ανά τ.μ.)
Αλεξανδρουπόλεως 8,00 €, Βύσσας 2,50 €, Διδυμοτείχου 4,00 €, Κυπρίνου 2,00 €, Μεταξάδων 4,00 €, Ορεστιάδος 3,50 €, Ορφέα 3,00 €, Σαμοθράκης 6,00 €, Σουφλίου 3,50 €, Τραϊανούπολης 7,00 €, Τριγώνου 2,00 €, Τυχερού 4,00 €, Φερών 1,30 €.
Στους δήμους του νομού Καβάλας (τιμή ανά τ.μ.)
Ελευθερούπολης 8,00 €, Ελευθερών 10,00 €, Θάσου 30,00 €, Καβάλας 15,00 €, Κεραμωτής 12,00 €, Ορεινού 6,00 €, Ορφανού 10,00 €, Παγγαίου 10,00 €, Πιερέων 9,00 €, Φιλίππων 15,00 €, Χρυσούπολης 11,00 €.
Στους δήμους του νομού Ξάνθης (τιμή ανά τ.μ.)
Αβδήρων 6,50 €, Βιστονίδoς 7,50 €, κοιν. Θερμών 4,00 €, κοιν. Κοτύλης 4,00 €, κοιν. Σατρών 4,00 €, Σελέρου 4,00 €, Μύκης 5,00 €, Ξάνθης 8,00 €, Σταυρούπολης 4,80 €, Τοπείρου 5,80 €.
Στους δήμους του νομού Ροδόπης (τιμή ανά τ.μ.)
Αιγείρου 12,00 €, Αρριανών 7,34 €, Ιάσμου 10,00 €, κοιν. Αμαξάδων 12,00 €, κοιν. Κέχρου 6,00 €, κοιν. Οργάνης 6,00 €, Κομοτηνής 13,00 €, Μαρωνείας 13,00 €, Ν. Σιδηροχωρίου 7,00 €, Σαπών 5,87 €, Σώστου 9,00 €, Φιλλύρας 7,34 €.
Στους δήμους του νομού Γρεβενών (τιμή ανά τ.μ.)
Γρεβενών 4,00 €, Δεσκάτης 40,00 €, Χασίων 9,00 €.
Στους δήμους του νομού Καστοριάς (τιμή ανά τ.μ.)
Βιτσίου 2,22 €, Αγίας Τριάδος 2,96 €, Αγίων Αναργύρων 4,50 €, Μεσοποταμιάς 4,50 €, Ιωνος Δραγούμη 14,06 €, Καστοριάς 8,14 €, Κλεισούρας 4,35 €, κοιν. Αρρένων 1,48 €, κοιν. Καστρακίου 2,70 €, Κορεστίων 1,48 €, Μακεδνών 9,62 €.
Στους δήμους του νομού Κοζάνης (τιμή ανά τ.μ.)
Αγ. Παρασκευής 5,00 €
Αιανής 6,00 €, Ασκίου 7,50 €, Βελβεντού 3,43 €, Βερμίου 6,00 €, Δ. Υψηλάντη 6,00 €, Ελιμείας 6,00 €, Ελλησπόντου 6,00 €, Κοζάνης 6,00 €, κοιν. Βλάστης 20,00 €, κοιν. Πενταλόφου 3,00 €, Μουρικίου 6,00 €, Νεάπολης 3,00 €, Πτολεμαΐδας 6,00 €, Σερβίων 7,00 €, Σιάτιστας 7,50 €, Τσοτιλίου 3,00 €.
Στους δήμους του νομού Φλωρίνης (τιμή ανά τ.μ.)
Αετού 3,20 €, Αμυνταίου 6,00 €, Κάτω Κλεινών 6,60 €, κοιν. Βαρικού 12,00 €, κοιν. Κρυσταλλοπηγής 6,00 €, κοιν. Λεχόβου 10,00 €, κοιν. Νυμφαίου 45,00 €, Μελίτη 5,10 €, Περάσματος 6,00 €, Πρεσπών 4,00 €, Φιλώτα 5,25 €, Φλώρινας 10,00 €.
Πηγή:http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=69337
12η Αγωνιστική της Super League
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010
12η Αγωνιστική της Super League
Δ.Ε. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΛΑΡΙΣΑ
Γήπεδο:ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ
Κανάλι:NOVA - 17:15
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ - ΑΡΗΣ
Γήπεδο:ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΕΡΡΩΝ
Κανάλι:NOVA - 17:15
A.E.K. - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ19:30 NOVA
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
(NOVA - 19:30)
12η Αγωνιστική της Super League
Δ.Ε. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΛΑΡΙΣΑ
Γήπεδο:ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ
Κανάλι:NOVA - 17:15
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ - ΑΡΗΣ
Γήπεδο:ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΕΡΡΩΝ
Κανάλι:NOVA - 17:15
A.E.K. - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ19:30 NOVA
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
(NOVA - 19:30)
Πανσερραϊκός-Άρης live tv
Πατήστε εδώ και παρακλουθείστε ζωντανά στις 17:15 το παιχνίδι Πανσερραϊκός-Άρης για την 12η Αγωνιστική της Super League
Σαν σήμερα
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Ανατολή Ήλιου: 07:17
Δύση Ήλιου: 17:08
Σελήνη 21 ημερών
Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής
Γεγονoτα
1582: Ο θεατρικός συγγραφέας Γουίλιαμ Σαίξπηρ παντρεύεται την ηθοποιό Αν Χάθαγουεϊ.
1895: Ο επιχειρηματίας Άλφρεντ Νόμπελ ανακοινώνει τη θεσμοθέτηση επιστημονικών βραβείων, που θα φέρουν το επώνυμό του.
1912: Η Αλβανία παρουσιάζει τη νέα σημαία της, τον δικέφαλο αετό σε φόντο κόκκινο. Πρόκειται για την πολεμική σημαία των Βυζαντινών.
1914: Καταστρεπτικός σεισμός στη Λευκάδα με 16 νεκρούς. Ακολούθησε τσουνάμι.
1965: Η Γαλλία εκτοξεύει τον πρώτο δορυφόρο της και γίνεται η τρίτη διαστημική χώρα, μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ.
1967: Οι Beatles κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «Magical Mystery Tour».
Γεννησεις
1928: Αλέκος Αλεξανδράκης, ηθοποιός και σκηνοθέτης. [θαν. 8/11/2005]
1940: Μπρους Λι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λιου Γιουέν Καμ, κινεζικής καταγωγής αμερικανός ηθοποιός που διακρίθηκε σε ταινίες καράτε. [θαν. 20/7/1973]
1942: Τζίμι Χέντριξ, αμερικανός ρόκερ. [θαν. 18/9/1970]
Θανατοι
8 π.Χ: Κουίντος Οράτιος Φλάκος, γνωστότερος ως Οράτιος, ρωμαίος λυρικός ποιητής. («Ωδές») [γεν. 8/12/65 π.Χ.]
1895: Αλέξανδρος Δουμάς υιός, γάλλος συγγραφέας. («Η κυρία με τας καμελίας») [γεν. 27/7/1824]
1981: Λότε Λένια, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Καρολίνε Μπλαμάουερ, αυστριακή ηθοποιός και τραγουδίστρια, που έγινε γνωστή από την ερμηνεία τραγουδιών των Βάιλ και Μπρεχτ. [γεν. 18/10/1898]
27
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Ανατολή Ήλιου: 07:17
Δύση Ήλιου: 17:08
Σελήνη 21 ημερών
Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής
Γεγονoτα
1582: Ο θεατρικός συγγραφέας Γουίλιαμ Σαίξπηρ παντρεύεται την ηθοποιό Αν Χάθαγουεϊ.
1895: Ο επιχειρηματίας Άλφρεντ Νόμπελ ανακοινώνει τη θεσμοθέτηση επιστημονικών βραβείων, που θα φέρουν το επώνυμό του.
1912: Η Αλβανία παρουσιάζει τη νέα σημαία της, τον δικέφαλο αετό σε φόντο κόκκινο. Πρόκειται για την πολεμική σημαία των Βυζαντινών.
1914: Καταστρεπτικός σεισμός στη Λευκάδα με 16 νεκρούς. Ακολούθησε τσουνάμι.
1965: Η Γαλλία εκτοξεύει τον πρώτο δορυφόρο της και γίνεται η τρίτη διαστημική χώρα, μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ.
1967: Οι Beatles κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «Magical Mystery Tour».
Γεννησεις
1928: Αλέκος Αλεξανδράκης, ηθοποιός και σκηνοθέτης. [θαν. 8/11/2005]
1940: Μπρους Λι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λιου Γιουέν Καμ, κινεζικής καταγωγής αμερικανός ηθοποιός που διακρίθηκε σε ταινίες καράτε. [θαν. 20/7/1973]
1942: Τζίμι Χέντριξ, αμερικανός ρόκερ. [θαν. 18/9/1970]
Θανατοι
8 π.Χ: Κουίντος Οράτιος Φλάκος, γνωστότερος ως Οράτιος, ρωμαίος λυρικός ποιητής. («Ωδές») [γεν. 8/12/65 π.Χ.]
1895: Αλέξανδρος Δουμάς υιός, γάλλος συγγραφέας. («Η κυρία με τας καμελίας») [γεν. 27/7/1824]
1981: Λότε Λένια, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Καρολίνε Μπλαμάουερ, αυστριακή ηθοποιός και τραγουδίστρια, που έγινε γνωστή από την ερμηνεία τραγουδιών των Βάιλ και Μπρεχτ. [γεν. 18/10/1898]